Рут Колева с последен концерт и първа фотографска изложба

След миналогодишното фиаско около един паметник реших, че искам да споделям гледната си точка не пред обектива, а зад него, сподели певицата

Изповеди
14:19 - 29 Март 2023
3528
Рут Колева с последен концерт и първа фотографска изложба

Певицата Рут Колева представя първата си фотографска изложба. Експозицията е озаглавена „Дис/хармонии“, а откриването е на 5 април в галерия „Кредо бонум“.

Снимките в изложбата са заснети с цифров и аналогов апарат от пътешествията й във Виетнам, Америка, Мексико, Япония и др. В галерията Колева представя фотографски серии на спящи пътници в японското метро, на деца сред джунглите на Лаос, в ромската махала в Сливен и в комуна в Дания.

„Част от тези персонажи са нарочно търсени, след внимателно проучване. Така е създаден и кадърът на виетнамски музикант без очи. Образът му разказва за последствията от Виетнамската война след употребата на химически оръжия“, разказват от екипа на певицата.

По думите им личната история на Колева с фотографията започва през 2004 г. Тогава тя е на 15 години и търси начин да получи достъп зад сцената на музикални събития. След години, около образованието си по “Медии и комуникации” в Нидерландия, тя използва фотографията, за да разкаже за социални явления, които привличат вниманието й. 

Изложбата „Дис/хармонии“ продължава до 23 април, а на 17 май Рут Колева предстои да изнесе концерт в зала „България“.

„Преди 20 години реших, че музиката е това, което искам да правя в живота си. Трябва да призная, че това беше бурно пътешествие. Последните няколко години бяха формиращи и променящи живота ми. Чувствам се пълноценна и вярна, чувствам се удовлетворена, но не жадувам за внимание и прожектори. Не желая да бъда в центъра на всичко. Да бъда на сцена и да изнасям концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето убежище. Но имам нужда от промяна, от пренастройване. Това ще бъде последният ми концерт... в този вид. Или първият от многото. Не знам“, написа по повод концерта си Рут Колева в страницата си във „Фейсбук“.

По повод на новото си амплоа - фотографията певицата сподели още нещо любопитно: "От моя списък с неща, които винаги съм искала да направя, но не съм имала време (или смелост) да постигна.

Майка ми казва, че съм взела микрофон и фотоапарат на бебешкия си прощъпулник. История, в която, честно казано, сериозно се съмнявам. Въпреки това страстта ми към фотографията е почти толкова дълга, колкото и тази към музиката.

След миналогодишното фиаско около един паметник реших, че искам (занапред) да споделям гледната си точка не пред обектива, а зад него.

През последните 10 години събирах истории и снимки и за първи път споделям някои от тях благодарение на моите скъпи приятели от галерия Credo Bonum."

Фотосесия на певицата миналата година предизвика недоволство в Перущица. Тя се снима в предизвикателни пози на Паметника на трите поколения, построен в чест на загиналите в Априлското въстание, Септемврийското въстание от 1923 г. и антифашисткото движение преди деветосептемврийския преврат. 

По случая беше подаден и сигнал до прокуратурата. Този паметник е срамен по две причини, каза тогава Рут Колева. Певицата заяви, че в нито един момент тя и екипът, заснел фотосесията, не са знаели за символиката на паметника.