Ружди Ружди: Контузиите са вече зад гърба ми, готов съм да се боря

Параолимпиецът ще се бори за втора титла в Токио

ПЕКИН 2022
07:54 - 27 Август 2021
2592
Ружди Ружди: Контузиите са вече зад гърба ми, готов съм да се боря

Уверен и готов да покори нов връх в кариерата си - така се чувства българският параолимпиец Ружди Ружди. Днес след 13:00 ч. българско време той ще участва във финала на тласкане на гюле в своята категория F55 на параолимпийските игри в Токио.

Ружди познава вкуса на успеха от най-важния спортен форум. Преди 5 години в Рио де Жанейро той завоюва златен медал, а в колекцията си има още 5 европейски и 3 световни титли, като държи и световния рекорд в дисциплината.

"Добре се чувствам, готов съм да се боря. Броени часове остават до състезанието. Ще видим. Не мога да дам предварителна прогноза. Ще се боря, ще дам всичко от себе си. Надявам се да се представя по най-добрия начин", заяви Ружди в предаването "Тази сутрин".

Той и още трима български параатлети - Християн Стоянов (бягане 1500 м), Фатме Исмаил (хвърляне на копие) и Милена Тодорова (стрелба), заминаха за Токио преди близо 2 седмици и от тогава живеят в олимпийското село, като спазват строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус.

"Тук, в олимпийското село, сме постоянно с маски. Тестове ни се правят всеки ден. Не може да се излиза - до столовата само. Има подкрепа. За сега сме добре всички. Много интересни са леглата. В едни картонени легла спим. Сега свикнах. Много трудно ми е да се храня. Избирам си храната аз. Тук си избирам все едни и същи неща", разказа Ружди.

За него годината беше трудна. Той се пребори с няколко контузии, които вече са зад гърба му.

"От години имам проблеми с лактите - възпаляват се, почват да ме болят и не мога да тренирам. Преди състезанието, преди месец, получих контузия в гърба си. Около 15-16 дни не съм тренирал. Това беше една от най-сериозните ми контузии тази година. За сега добре се чувствам, нямам болки. И да имам, вече е късно - заявен съм за участие. И да има болка, и да няма... Ще се тласка", каза параолимпиецът от село Глоджево.