Рузвелт вдъхновява Григор в Париж

Тенисистът има надпис The Man in The Arena на маратонките - цитат от прочута реч на американския президент

Спорт
17:21 - 30 Май 2019
5238
Рузвелт вдъхновява Григор в Париж

26-ият президент на САЩ е най-новото вдъхновение на българската тенис звезда Григор Димитров. Прочута реч на Теодор Рузвелт от началото на миналия век надъхва нашия по време играещия се в момента турнир от Големия шлем - „Ролан Гарос”. Тя e позната на света като The Man in The Arena. Именно този надпис стои на маратонките на Гришо, с които се състезава в Париж.

Съвпадение или не, но хасковлията триумфира във втора епична и изтощаваща битка на червените кортове на "Ролан Гарос" – пак с победа 3:2 сета, но този път над хърватина Марин Чилич. В хода на двубоя Димитров губеше с 1:2, но намери сили за обрата и продължава напред в надпреварата.  

"Преди турнира бяхме с приятели на вечеря. Един от тях ме попита дали съм чел за тази реч на Рузвелт. Казах му, че не съм и същата вечер проверих и прочетох. Впечатлих се и се вдъхнових от нея. Това ми даде спокойствие", разкри Григор пред пратеника на Sportal.bg в Париж.

Каква е историята? През 1910 г. нобеловият лауреат за мир Теодор Рузвелт, вече напуснал Белия дом, обикаля из Африка и Европа. На 23 април стига до Париж, където пред многолюдна аудитория в Сорбоната изнася реч от 35 страници. Цитатът посветен на „Мъжът на арена” гласи:

„Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните се препъват или къде онези, които вършат полезни дела, са могли да ги направят по-добре. Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново и отново не улучва целта, защото няма усилие без грешки и недостатъци. Който знае какво е да си безкористен и се посвещава на кауза знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението".

Григор не е първият спортист, който осланя на тези мотивиращи думи. Може би най-популярният случай е през 1995 г. по време на световната купа по ръгби - Нелсън Мандела дава копие на цитата на Франсоа Пиенар, капитан на националния отбор на ЮАР. На финала африканците побеждават фаворита Нова Зеландия и така завоюват трофея.

Навярно посланието на Григор идва като отговор на всичките критици, които анализират настоящата форма тенисиста. По всичко личи, че на него не му пука особено какво се говори и пише по негов адрес. Факт е обаче, че Димитров наистина търпи сериозен срив през този сезон.

В 17 мача има 8 загуби, което е почти 50% поражения. Лошите резултати пък бяха на път да го изхвърлят от топ 50 на световната ранглиста. Силното начало на „Ролан Гарос” обаче може да го мотивира за подвиг в Париж. В следващия трети кръг Димитров ще срещне още един звезден противник в лицето на Стан Вавринка.

Снимка: БТА