Рядък ген: Сега аз съм най-стара на света!

Японка на 116 години е най-възрастният човек на земята

Нещо за четене
19:52 - 23 Август 2024
7372
Рядък ген: Сега аз съм най-стара на света!

116-годишната японка Томико Итоока вече е най-възрастният човек на света, съобщиха от рекордите на “Гинес”. Тя наследява титлата от испанката Мария Браняс Морера, която почина на 117 години в понеделник.

Итоока е родена на 23 май 1908 г. в Осака. Възрастта ѝ е потвърдена от Геронтологичната изследователска група - организация с нестопанска цел, която изследва дълголетието на човека. Въпреки че има увреден слух, Томико има отлични комуникативни умения.

Тя достигна 110-годишна възраст през май 2018 г., което я прави “суперстолетница”.

От дълги години японката е запалена планинарка, като се смята, че едно от най-големите ѝ постижения е изкачването без бастун на стръмните каменни стъпала на храма “Ашия”, когато е на 100 години. А на 70 изкачва цели два пъти прочутия връх Онтаке в Япония, който е на 3067 м височина. Тогава тя изненадва водача си, защото катери планината с обикновени маратонки вместо туристическа екипировка и подходящи обувки.

Итоока, която е майка на четири деца - двама сина и две дъщери, в момента живее в старчески дом в град Ашия. Когато ѝ съобщават, че е станала най-възрастният човек на планетата, тя отговаря с “Благодаря ви” - фраза, която гледачите ѝ в старческия дом чуват често. Така Томико доказва, че никога не си твърде стар, за да бъдеш учтив.

В гимназията Итоока е била волейболистка, пишат още от “Гинес”. Тя се омъжва за Кенджи Итоока през 1928 г., когато е на 20. По време на Втората световна война Томико поема управлението на текстилната фабрика на съпруга си, която се намира в Южна Корея, въпреки че остава в Япония. През 1979 г. губи съпруга си и живее сама в родния му град в продължение на десетилетие. Именно през тези 10 години тя прави някои от планинските си постижения, като освен качването на връх Онтаке завършва поклонението Сайгоку Канон - най-стария път за поклонници в Япония с 33 храма, дълъг над 1000 км.

През 1989 г. дълголетницата се мести при двете си дъщери, а през 2019 г. постъпва в старчески дом. По това време тя все още може да се движи самостоятелно, като обаче често използва инвалидна количка.

Итоока отпразнува рождения си ден преди три месеца, като получи цветя, торта и картичка от кмета на града. Всяка сутрин тя пие популярна напитка с вкус на йогурт, наречена калпис. Любимата ѝ храна са бананите.

Според семейството на Томико дълголетието ѝ се дължи на активния ѝ начин на живот. През декември 2023 г. тя стана най-старият жив човек в Япония.