Ryanair се обяви срещу тавана за цените на билетите ѝ в Европа

Те се опитват да лишат от права собствените си граждани, заяви мениджърът Еди Уилсън

Новини
10:14 - 20 Октомври 2023
2377
Ryanair се обяви срещу тавана за цените на билетите ѝ в Европа

Ryanair е изправена пред предизвикателства в двата края на ценовия си диапазон - от една страна, най-голямата авиокомпания в Европа оспорва предложение за въвеждане на минимални цени във Франция, а от друга, за таван върху цените в Италия, пише Ройтерс.

Франция, където Ryanair обслужва градове като Марсилия и Бордо, предлага въвеждането на минимална цена на билетите като част от усилията за намаляване на замърсяването от авиацията. От другата страна на границата в Италия Ryanair е явният пазарен лидер и съобщава, че плановете ѝ за експанзия остават след публичния

спор с правителството заради план за ограничаване на цените на полетите към ваканционните острови Сицилия и Сардиния.

Френското предложение за минимални цени, което според представители на ЕС е привлякло известна подкрепа от Нидерландия и Белгия, беше критикувано от един от мениджърите на Ryanair Еди Уилсън.

"Те се опитват да лишат от права собствените си граждани", заяви той и определи предложението като опит за подкрепа на националните авиопревозвачи за сметка на не толкова заможните пътници.

"Евтините пътувания по въздух са един от добрите инструменти за премахване на социалните различия в ЕС от гледна точка на движение и интегриране на хората", допълни Уилсън, който е главен изпълнителен директор на Ryanair DAC, най-голямата авиокомпания в групата.

След като си създаде силна позиция в големи части от Западна Европа, Ryanair сега поглежда на изток към страни като Полша за по-голям растеж.

Италианско пътуване

Италия, където пътуванията по въздух преди време бяха свързвани основно с работещата на загуба Alitalia, е силен пример за последиците от нискотарифните авиокомпании.

Сега Ryanair генерира над една пета от приходите си, почти 2,4 млрд. евро през последната финансова година, от италиански маршрути и има пазарен дял от над 40%.

"През последните години компанията успяваше да расте заради слабостта на Alitalia", казва транспортният анализатор Андреа Джуричин от TRA Consulting.

"Тя успя да спечели пазарен дял в сегмента на местните и международните пътувания на къси и средни разстояния, които бяха загърбени", допълва той, но все пак отбелязва, че италианският пазар се е разширил от 53 млн. пътници през 1997 г. на 161 млн. през 2019 г.

Ryanair изрази съмнения в постигането на собствените си амбиции да удвои броя на пътниците по италиански маршрути до 100 млн. през следващите десет години след спора с правителството на Джорджа Мелони през лятото.

Разтревожено заради цените на местните полети от Сицилия и Сардиния в разгара на сезона, правителството прие указ през август за налагане на таван върху тях, за да защити италианците.

"Сега цените на полетите са извън контрол във ваканционните периоди... и наказват най-недостъпните области с най-високите нива на емиграция", коментира Джузепе Кокуца, инженер от Рим, който пътувал до родната си Катания, в Сицилия, по време на ваканцията си.

Но след като Ryanair съобщи, че ще оспорва тавана върху цените на Европейската комисия и ще прехвърли повече италиански полети към международни маршрути,

Рим смекчи мярката, като предаде контрола върху наблюдението на цените на антитръстовия си регулатор.

Основната лобистка група в областта на авиацията в Европа изрази облекчение и призова за по-голяма координация в Европа в подкрепа на сектора.

"Когато виждам това ниво на амбиция на национално равнище, в страни като Франция, Нидерландия, Италия, които подемат собствени инициативи..., смятам, че можем да направим нещо заедно в Европа, вместо да раздробяваме пазара, чието създаване ни отне 30 години", коментира Урания Георгуцаку, ръководител на Airlines for Europe.