Рязко вдигат осигуровките на земеделците

МФ предлага минималните вноски за осигуряване да се увеличат с 80 лв.

Новини
17:13 - 21 Януари 2022
2097
Рязко вдигат осигуровките на земеделците

Министерството на финансите предлага минималният осигурителен доход на земеделците и тютюнопроизводителите да се увеличи от 420 лв. на 710 лв. По този начин земеделските производители ще трябва да плащат осигуровки в същия размер, колкото и самоосигуряващите се лица. Досега винаги действаше диференциация.

Това става ясно от публикуваната средносрочна прогнозна на МФ, която е неразделна част от законопроекта за бюджет за тази година.

В момента самоосигуряващите се плащат осигуровки върху сумата от 650 лв. но от ведомството оглавявано от вицепремиера Асен Василев предлагат тя да нарасне до 710 лв. колкото ще бъде и нивото на минималната заплата.

Това не е първи опит минималният осигурителният праг на земеделците да се достигне този на останалите дейности, но досега след протести на земеделци и разгорещени диспути в парламента няколко правителства се отказаха от това си намерение.

Точно такова предложение имаше и в кратко просъществувалия бюджет на служебния кабинет от декември 2021 г.

Размерът на осигурителните вноски е както следва

  • 19,8% за пенсии за родени преди 1 януари 1960 г., както и лицата по чл. 4б от КСО
  • 14,8% за пенсии за родени след 31 декември 1959 г.
  • 3,5% за фонд “Общо заболяване и майчинство”;
  • 5% за ДЗПО – Универсален пенсионен фонд за родени след 31 декември 1959 г.;
  • 8% за здравно осигуряване

В момента задължителните осигуровки на земеделец, който не се осигурява за общо заболяване и майчинство, възлизат на 27,8% от 420 лв. или 116,76 лв.

Ако предложението бъде прието и минималният осигурителен праг е 710 лв., то земеделците ще плащат осигуровки в размер на 197,38 лв. или ръст от около 80 лв.

Всичко това все още не е окончателно, защото трябва да се приеме от правителството в цялост, както и от Народното събрание.

Изравняването на минималния осигурителен доход на земеделците и останалите самоосигуряващи се лица е грешка. Това ще изкара много земеделци в сивия сектор, заяви пред Би Ти Ви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в „Кабинета Сакскобурготски“

По думите му те ще продължат да работят, но няма да си плащат осигуровките и от предлаганата мярка, вместо държавата да спечели, ще загуби. Той даде пример, че един тютюнопроизводител в Благоевградско има годишен приход по-малък от сбора на минималните заплати за година.