РЗИ-Смолян отказа тестове на медици, докосвали заразени (ВИДЕО)

Барман и съпругата му от с. Гьоврен пипнали Covid-19

Общество
15:10 - 20 Март 2020
5102
РЗИ-Смолян отказа тестове на медици, докосвали заразени (ВИДЕО)

Скандал в Смолян – местното РЗИ отказа да вземе проби за коронавирус от два екипа на Спешна помощ в Девин, които са били в пряк контакт със заразения с COVID-19 барман от Гьоврен и съпругата му.

Медиците дойдоха с две линейки до Регионалната здравна инспекция днес около 11.00 часа. За същото време директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева бе насрочила брифинг във връзка с новите двама с положителна проба от областта, алармира otzvuk.bg.

Единият от тях бе поставен под карантина и с полицейска охрана на ул. „Кольо Шишманов“ в Смолян заедно с първия заразен – Радослав Димитров. А вторият е мъж от село Гьоврен, който е работил като барман в Пампорово. Той е настанен в смолянската болница.

Медиците от Девин на входа на РЗИ

В село Гьоврен не може да каже колко са контактни, каза д-р Кубатева в отговор на журналистически въпрос. По повод отказа на РЗИ да вземе проби от двата екипа на Спешна помощ в Девин, тя обясни:

„Били са в контакт с пациента, който е от Гьоврен, и бяха пратени да им вземем проби за изследване. Но аз им обясних да не се притесняват. Защото с положителна или отрицателна проба, след като на територията на областта вече имаме констатиран случай на тази инфекция, много е вероятно да са с нея. Но дали ще са с нея, или не, водещо е клиничното състояние. Ще се лекуват леките случаи вкъщи, тежките – в болница. Затова е безсмислено да вземаме проби. Още повече, те са медицински лица, бързо могат да се ориентират какво се случва с тях и да предприемат съответно мерки“

На уточняващия въпрос дали и медицинските лица не трябва да бъдат под карантина, щом са били контакти, д-р Кубатева отсече: „Нищо, че са медицински лица. Те могат да работят с маска на лицето. Понеже не можем да разполагаме с неограничен капацитет, знаете, медицинските работници са на мястото си.

Трябва да се прецизира на кои контактни да се вземат проби. Проби, взети само на двудневен контакт, са фалшиво отрицателни. Безсмислено е. Затова всеки случай ще бъде отделно преценяван – на кой да се вземе, и заслужава ли си да се вземе проба. Трябва да имат признаци на заболяване. Това е един от критериите за вземане на проби. Слушайте Националния щаб! Това се казва и от тях“, добави директорът на РЗИ.

На въпроса дали трябва да се изолират медиците от Спешна помощ в Девин, д-р Кубатева отговори: „С предпазни средства могат да работят. Щом са в добро състояние.“

Д-р Мими Кубатева

Директорът на РЗИ отговори с поредица от въпроси към журналистите на питането не се ли притеснява, че медиците могат да напуснат, след като видимо бяха вбесени и линейките излязоха от двора на РЗИ с мръсна газ:

„Какво искате от мене? Какво да кажа? Който смята, че трябва да стои вкъщи и не може да работи, може да се оттегли и да си вземе и болничен. Така ли се успокояват хората? Пробите за успокоение ли се взимат? Трябва да си взимаме проби да се успокояваме ли, или наистина като медици да работим професионално? И да вземаме там, където е необходимо.“

Два часа след изявлението си д-р Мими Кубатева изпрати кратко съобщение до медиите, в което пише следното: „Уведомявам Ви, че, докато разговарях с Вас, беше уточнено – лекарят от Девин, който е прегледал болния от коронавирусна инфекция от с. Гьоврен, е изолиран в дома си под карантина. Ще му бъде взета проба за изследване.“

Снимки: otzvuk.bg