РЗИ свали карантината на президента Радев

Актуални новини
17:40 - 21 Октомври 2020
4326
РЗИ свали карантината на президента Радев

Президентът Румен Радев вече не е под карантина. За това информира шефът на РЗИ д-р Данчо Петров.

Бяхме уведомени във вторник, в началото на деня, че президентът е бил контактен на положителен на коронавирус. Автоматично го потърсихме и установихме, че той е извън България. Изчакахме го да се прибере, връчихме му предписанието. Той проведе PCR тест, който е отрицателен, и с моя заповед от днешна дата карантината му е свалена, обясни шефът на столичното РЗИ.

Президентът Румен Радев прекъсна визитата си в Естония заради контакт със заразения с коронавирус шеф на ВВС ген. Димитър Петров.

Двамата се срещнаха миналия петък, на празника на летеца. 

Заради контакта си със заразения шеф на въздушните сили, президентът не присъства на официалната вечеря, посветена на инициативата "Три морета" в Талин. 

За отлагането на визитата в Естония на Румен Радев съобщи с пост естонската президентка Керсти Калюлайд на официалната й страница във фейсбук. 

Впоследствие обаче стана ясно, че тестът за коронавирус на президента е отрицателен. Второто изследване, след кацането му в България също даде негативен резултат.

При пристигането си у нас, Румен Радев заяви, че е жертва на активно мероприятие и поздрави иронично "доброжелателите" си.  

Държавният глава все пак остана под карантина до взимането на решение от РЗИ след отрицателната проба на теста.