С 50% се е увеличил мигрантският натиск у нас

Затегнатите гранични мерки предотвратяват нахлуването на 1500 мигранти денонощно

Новини
10:56 - 08 Октомври 2023
2400
С 50% се е увеличил мигрантският натиск у нас

Не повече от 15% от мигрантите в Западна Европа са минали през маршрута на Балканския полуостров. Всички останали преминават през море през Гърция и Италия. Това каза пред Нова тв шефът на Гранична полиция гл. комисар Антон Златанов. Той допълни, че категорично България не е слабото място. 

По думите му рекордът за едно денонощие е 1512 души, недопуснати на самата граница. Преобладават сирийците - близо 50%. Останалите са от Афганистан и Ирак.

Година след година затягаме мерките на границата. За всяко денонощие не допускаме близо 1500 мигранти. Няма ограда, която да не може да бъде прескочена, въпросът е какво правят службите по този въпрос. Тази година мигрантският натиск се засилва и е с 50% повече от миналата година, каза още той.

По отношение на забраната на влизането на руски автомобили у нас, той заяви, че за една седмица, откакто действа забраната, едва 13 руски автомобила са стигнали до нашите КПП-та. На базата на тази директива не могат да влязат, но има изключения - руски дипломатически автомобили, такива на граждани на ЕС и т.н., каза още Златанов. Имат 6 месеца срок, в който да напуснат или да се пререгистрират.