С 5,7% растат оборотите в търговията на дребно в България през април

Намаляват продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия

Новини
12:21 - 10 Юни 2022
2037
С 5,7% растат оборотите в търговията на дребно в България през април

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през април оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 0,8 на сто спрямо предходния месец.

През април 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 5,7 на сто над равнището на същия месец на 2021 година.

През април 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходен месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,5 на сто), докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено увеличение съответно с 1,2 на сто и с 0,3 на сто.

По-съществено нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с 3,4 на сто, а понижение в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 7 на сто.

През април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10 на сто), и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 9,7 на сто). Намаление е отчетено в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2,1 на сто). 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, ръст е регистриран при всички групи.