С 67% „ЗА“ Куба одобри гей браковете

Новият Семеен кодекс позволява на двойки от един и същи пол да се женят и да осиновяват деца

Новини
09:15 - 27 Септември 2022
2749
С 67% „ЗА“ Куба одобри гей браковете

Кубинците одобриха всеобхватен нов Семеен кодекс, който позволява на двойки от един и същи пол да се женят и осиновяват. С всеобхватния нов документ се предефинират правата на децата и бабите и дядовците, съобщиха официални лица в понеделник, въпреки че опозицията на националния референдум беше необичайно силна срещу управляваната от комунистическата партия остров.

Мярката, която съдържа повече от 400 статии, беше одобрена от 66,9% срещу 33,1% от гласувалите на референдума през уикенда, каза президентът на Националния избирателен съвет Алина Балсейро Гутиерес пред официалните медии.

Реформите срещнаха необичайно силна съпротива от нарастващото евангелско движение в Куба - и много други кубинци - въпреки широката правителствена кампания в полза на мярката, включително хиляди информационни срещи в цялата страна и мащабно медийно отразяване, подкрепящо я.

Кодексът ще позволи сурогатна бременност, по-широки права на бабите и дядовците по отношение на внуците, защита на възрастните хора и мерки срещу насилието, основано на пола.

Президентът Мигел Диас-Канел, който подкрепи закона, призна, че има въпроси относно мярката.

„Повечето от нашите хора ще гласуват в подкрепа на кодекса, но той все още има проблеми, които нашето общество като цяло не разбира“, каза той.

В понеделник той отпразнува одобрението на мярката, туитвайки „Любовта вече е закон“.

„От днес ние ще бъдем по-добра нация“, добави той. 

Мярката беше одобрена от парламента на Куба, след години на дебат за подобни реформи.

Основен поддръжник на мярката беше Мариела Кастро, директор на Националния център за сексуално образование, защитник на правата на еднополовите двойки, дъщеря на бившия президент Раул Кастро и племенница на брат му Фидел, управлявал страната в продължение на десетилетия.

Но в Куба има силен социален консерватизъм и няколко религиозни лидери изразиха загриженост или се противопоставиха на закона, тревожейки се, че той може да отслаби традиционните семейства.

Докато Куба беше официално — и често войнствено — атеист в продължение на десетилетия след революцията от 1959 г., водена от Фидел Кастро – брат на Раул – тя стана по-толерантна към религиите през последния четвърт век. Това означава по-голямо отваряне не само на някогашната доминираща Римокатолическа църква, но и към афро-кубински религии, протестанти и мюсюлмани.

Някои от тези църкви се възползваха от отварянето през 2018 г. и 2019 г., за да водят кампания срещу узаконяването на гей браковете.

Така след резултатите от референдума Куба се нареди сред 32-те други държави, в които гей браковете са легализирани: Нидерландия (от 2001 г.), Белгия (2003), Канада (2003), САЩ (2015), Испания (2005), ЮАР (2006), Норвегия, Швеция (2009), Мексико, Португалия, Исландия, Аржентина (2010), Бразилия, Дания (2012), Франция, Уругвай, Нова Зеландия (2013), Великобритания (2014), Люксембург, Ирландия (2015), Колумбия (2016), Финландия, Малта, Германия, Австралия (2017), Австрия, Тайван, Еквадор (2019), Коста Рика (2020), Чили, Швейцария, Словения (2022). Очаква се следващата година гей браковете да бъдат легализирани и в Андора.