С 8631 подписа перничани си искат Минната дирекция

Кметът Станислав Владимиров внесе в Министерски съвет подписка за придобиване на собствеността на емблематичната сграда

Новини
15:30 - 11 Октомври 2022
1758
С 8631 подписа перничани си искат Минната дирекция

Подписка със събрани само за три дни 8631 подписа в подкрепа на искането сградата на Минната дирекция да бъде собственост на държавата или община Перник е внесена в Министерски съвет от кмета Станислав Владимиров.

Това съобщиха от общината. Доброволци продължават да събират подписи, които ще бъдат изпратени до премиера допълнително.

„Голямата подкрепа от перничани ми дава още повече увереност, че ще успеем“, каза Владимиров. За реализация на инициативата съдейства и областният управител Людмил Веселинов.

Националната агенция за приходите (НАП) обяви за продажба на търг с тайно наддаване при начална цена 7 151 043 лв. емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция. Тя е построена през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика.

Сградата се намира в центъра на града, в непосредствена близост до черквата „Св. Иван Рилски“ и е една от забележителностите на Перник. Тя е единична недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник."