С „да” от МОСВ: Ковачки горил отпадъци 10 000 пъти над нормата

Личности
18:00 - 14 Октомври 2020
4837
С „да” от МОСВ: Ковачки горил отпадъци 10 000 пъти над нормата

ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки е получил от държавата скандално разрешение да гори експериментално отпадъци, които като количество надхвърлят 10 000 пъти максималния праг от 50 тона на година.

Това става ясно от публикувана от "Грийнпийс" кореспонденция между екоминистерството и ТЕЦ "Бобов дол", която природозащитната организация заедно със "За Земята" са придобили след двегодишна съдебна битка.

От кореспонденцията става ясно, че със свое писмо от 2018 г. арестуваният по-рано през годината бивш зам.-министър на околната среда Красимир Живков разрешава на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да използва алтернативно гориво за изгаряне на отпадъци с експериментална цел в обем от 500 000 тона, което е 10 000 пъти над нормата. Според "Грийнпийс" писмото противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство.

Красимир Живков бе обвинен по делото за внос на опасни отпадъци, по които са обвинени и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови.

От документацията се вижда още, че МОСВ е отказвало провеждането на експериментално изгаряне в централата близо две години – първото искане е от края на 2016 г., а първият отказ на МОСВ е от 2017 г. Въпреки това, ТЕЦ "Бобов дол" продължава да настоява и с назначаването на Нено Димов за министър на околната среда усилията на централата се увенчават с успех – в края на 2018 година ТЕЦ-ът започва горенето на отпадъци.

"Грийнпийс" – България и "За Земята" напомнят, че от години водят съдебни битки за прекратяване на изгарянето на отпадъци, но особено силно обществено неодобрение тази практика срещна в края на 2019 г. В началото на март 2020 г., със съдействието на международната правозащитна организация ClientEarth, природозащитниците внесоха жалба и в Европейската комисия срещу незаконните практики за горене на отпадъци в няколко морално остарели въглищни централи в България.

"Изгарянето на отпадъци излага работещите в тези централи, живеещите в районите и природата на огромен здравен риск. Емисиите от изгарянето на отпадъци може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които присъстват в отпадъчните газове, вода или пепел," казва Меглена Антонова от "Грийнпийс" – България.

В последните няколко години изгарянето на отпадъци е изобретателен начин за намаляване на разходите за въглеродни емисии на фона на влошаващите се икономически показатели на въглищните централи. По всичко личи, че собствениците на ТЕЦ-ове като "Бобов дол" възнамеряват до последно да експлоатират остарелите съоръжения, преди да се предадат пред настъпването на новите технологии и да завещаят на обществото замърсени почви и води и огромни терени за рехабилитация, твърдят природозащитниците.