С БГ помощ: ЕС събра €5 млрд. за война с вируса само за час

Актуални новини
21:09 - 04 Май 2020
5078
С БГ помощ: ЕС събра €5 млрд. за война с вируса само за час

Световни лидери дадоха в понеделник старт на донорска конференция за набиране на 7,5 млрд. евро под егидата на ЕС за създаване на ваксина срещу COVID-19, в която се включи и България със скромната помощ от 100 хиляди евро. Изненадващо, само за час бяха събрани две трети от сумата - 5 милиарда евро!

До момента вече са събрани 7,4 милиарда евро, предаде БНР.

Кампанията цели да обедини усилията на колкото се може повече държави в света в търсенето на начин да се защити населението на планетата от новата пандемия.

Изчислено е, че на първия етап са необходими поне 4 млрд. евро за разработването на ваксина срещу К-19, 2 млрд. евро за разработването на лекарства и 1,5 млрд. за нови ефикасни тестове.

Домакин на онлайн събитието бе шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която още в началото каза, че ЕС ще даде 1 млрд. евро. Веднага след нея френският президент Еманюел Макрон обеща 500 млн. от името на Франция, а канцлерката Ангела Меркел обяви, че Германия се включва с 525 млн.

Норвегия сложи на масата 1 млрд. от скандинавските страни. Осло съпредседателства конференцията.

Участие във форума бяха обявили освен 27-те държави от блока още Великобритания, Норвегия, Канада, Япония, Саудитска Арабия, която преди седмица каза, че ще даде 500 млн. долара. Канада влиза във фонда с 850 млн. долара, Япония с 834 млн., а Великобритания със 744 млн. паунда. Според данни на Еврокомисията само за час са били набрани 5 млрд. евро. В навечерието на форума стана ясно, че САЩ няма да се включат. Част от конференцията обаче е фондацията на американския милиардер Бил Гейтс и съпругата му Мелинда.

“Трябва да намерим ваксина. Да я произведем и да я доставим до всяко кътче на планетата”, каза шефката на ЕК. Именно това е и най-голямото предизвикателство пред световните лидери - не само да обединят усилията и научния си капацитет за откриване на ваксина, но да направят и така, че тя да е достъпна за всички.

В съвместно изявление лидерите на Франция, Германия, Италия и Норвегия също посочиха: “Ако успеем да разработим ваксина, която да е произведена от света и за целия свят, това ще е най-голямата глобална обществена добродетел на XXI век”. Те обявиха, че събраните средства ще бъдат разпределяни чрез съществуващите глобални здравни организации и няма да бъдат създавани нови структури, които да управляват милиардите. Група независими експерти ще бъде създадена за контрол на харченето на средствата.

“Ако се открие ваксина, ще участваме със 100 000 евро, за да сме там. От Европейската комисия искаха да направя видеообръщение и сега го записах. Масово и глобално ваксиниране, ако един ден намерят ваксина. Отсега да мислим за това. Има ли я, да я произведем и да я поставим. Всички страни в Европа се надяваме да съберем 7-8 милиарда евро”, обяви в неделя българският премиер Бойко Борисов.

Смята се, че 7,5 млрд. евро са само първата стъпка в общите усилия, а за да стигне ваксината до всички, ще са нужни 40 млрд., отбелязва сп. “Шпигел”.

Все още не е ясно колко време ще е нужно за разработването ѝ. В научните среди все пак има консенсус, че ще са нужни между 18 и 24 месеца.

Над 100 научни екипа по света работят върху ваксината. Часове преди началото на конференцията в интервю за “Фокс нюз” президентът Доналд Тръмп изрази увереност, че САЩ ще се сдобият със своя ваксина до края на 2020 г. “Ако друга държава ни изпревари, шапка ѝ свалям”, каза той. Според германския здравен министър Йенс Шпан обаче търсенето на ваксина може да продължи с години.