С дъх на море: Бг островите, които да посетите това лято

Топ
13:22 - 02 Февруари 2021
6428
С дъх на море: Бг островите, които да посетите това лято

Макар и не толкова екзотични, България също има свои острови в Черно море. По-големите от тях са туристическа дестинация през лятото и определено заслужават внимание. И въпреки че все още е зима и навън е студено, едно мечтание по лятото и морето ще ни зареди с енергия.

Остров Св. Анастасия

Островът е единственият обитаем. Тук има стар манастирски комплекс, музей, лекарна, в която се предлага чай от билков букет, рибен ресторант и хотелска част. Островът е известен и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов "На малкия остров” и "Островът” на Камен Калев, с участието на Летисия Каста. Цената на корабче, с което да се стигне до острова е 14 лв., а входът на музея е 6 лв. Ако искате да преспите на Св. Анастасия, това може да се случи в къща, която ще ви струва 120 лв. на нощ за двама или манастирска килия, чиято цена е 80 лв.

Островите Св. Кирик и Юлита

Остров Свети Кирик, известен още като остров Св. Кирик и Юлита, се намира на 250 м от Созопол. Площта му е около 80 дка. Това е единственият остров по нашето черноморие, свързан с континента чрез вълнолом. Той е изграден през 1927 г. Оформя Созополския залив във формата на подкова, като в сърцевината и водата е винаги спокойна. Смята се, че в древността на острова е имало светилище на Аполон със статуята на Каламид. Свети Кирик и полуостров Столец са най-старата заселена част на Созопол.

Остров Св. Иван

Остров Свети Иван е най-големият черноморски остров в акваторията на България. Площта му е 660 дка, а най-високата му точка е на 33 метра над морето. Намира се на километър от Созопол.

Островът е природен и археологически резерват, поставен под закрила на държавата. На острова има фар, който насочва плавателните съдове към Бургаския залив.

Островът е бил свято място за древните траки, които направили тук свое светилище през VII в. пр.Хр. През ранното средновековие тук е бил построен голям манастир, който през 1308 г. получава статут на царски. В средата на XV в. манастирът е разрушен, а само след няколко години отново е възстановен. През 1629 година османците го унищожават отново, за да не послужи като убежище на пиратите, върлуващи във водите на Черно море.

Остров Св. Иван е обект на непрекъснати археологически проучвания. През 2010 г. тук бяха открити мощи на св. Йоан Кръстител, които днес са изложени за поклонение в храма „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Созопол. До острова няма организирани туристически посещения. Той обаче е достъпен за туристи. До него може да се стигне с лодка от созополското пристанище.

Остров Св. Тома

Змийският остров е известен още под името Свети Тома. Той попада в пределите на резерват Ропотамо, близо до Приморско на Южното черноморие. Името си носи поради обитаващите го сиви водни змии. Площта му е 12 дка. На острова има диворастящи кактуси, засадени през 1933 г. от цар Борис III, като към ден днешен, те заемат по-голямата част от острова, поради което е трудно проходим.

Остров Русалка

Русалка е един от най-малките острови в българските териториални води на Черно море с площ от едва 2,4 декара. Намира се в Птичия залив, северно от нос Калиакра, до курорта Русалка.