С фатални 165 км/ч , Начо връхлетял голфа на Ферарио Спасов и не му дал шанс

Извършената петорна автотехническа експертиза за катастрофата край Велико Търново е фиксирала смъртоносната скорост

Актуални новини
21:55 - 22 Април 2024
3025
С фатални 165 км/ч, Начо връхлетял голфа на Ферарио Спасов и не му дал шанс

165 км/ч в момента на удара. С такава скорост спортният мерцедес на Начо Пантелеев от Лясковец е връхлетял и убил футболния треньор Ферарио Спасов. Извършената петорна автотехническа експертиза за катастрофата край Велико Търново от 11 ноември м.г. е фиксирала смъртоносната скорост, оповестиха от прокуратурата.

Пет месеца след фаталния сблъсък, при който загина футболната легенда, вече е ясно, че 24-годишният Начо е шофирал със 75 км/ч над ограничението на пътя София – Варна в участъка преди село Шереметя и е причинил мелето при опит да изпревари. На база заключенията на автоекспертите първоначалното обвинение е променено - за причинена смърт при ПТП в особено тежък случай. 

До месец прокуратурата ще внесе обвинителния акт, а Начо го грозят от 5 до 12 г. затвор.

61-годишният Феро не успя да се прибере в родния Ловеч след мач в Горна Оряховица. Умря на място зад волана на смачкания до неузнаваемост голф, който бе ударен в задната част и изхвърлен в канавката от спортната кола на наглия младеж с богато досие на пътен хулиган. Задържан беше Пантелеев, но по-късно освободен, без прокуратурата дори да му отнеме шофьорската книжка. Последваха наказания, а разследването на тежката катастрофа бе прехвърлено от Велико Търново в Ловеч. Стигна се и до демонстрация, при която виновният шофьор сам и доброволно предаде книжката си в Областната дирекция на МВР. После пък се появи да дава обяснения по своя воля. Пред медиите мълчи и се крие.

Това са пораженията по спортния мерцедес, с който Начо уби Ферарио Спасов.

Пет месеца по-късно петорната автотехническа експертиза е категорична. Начо Пантeлеев е карал със 165 км/ч, заяви го окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков пред Нова тв. “Това е един от фактите, които натежават, но има и други, за да приложим този текст”, допълва Вълков. Той назначи петорна автотехническа експертиза, за да няма оспорвания и протакане на делото.

Мащабът на проверките бе разширен, задействана бе и Дирекцията за международно оперативно сътрудничество. Проверяват се доходите и имуществото на Начо, който няма и ден трудов стаж, а само мерцедесът, с който уби Ферарио Спасов, струва поне 100 хил. евро.

Колата е само част от автопарка мощни возила, с които Начо е засичан над 20 пъти със свръхвисока скорост.

2/3 от глобите му за хиляди левове не са платени, разкриха близки до разследването възможните отежняващи вината обстоятелства. “По отношение на това лице има издадени наказателни постановления, има наложени глоби електронни фишове. Като престъпления единственото, което имаше като информация, беше едно ПТП в центъра на Лясковец и няколко сигнала, че е дрифтил, но свидетели нямаше. Въпреки всичко го бяхме предупредили”, каза комисар Машов в началото на тази година.

Начо не отричал, че е карал бързо в дъждовния следобед.

Твърдял обаче, че има и трета кола - идвала насреща и предприела неправилно изпреварване

след Шереметя. За да избегне челен удар, Начо опитал да се прибере вдясно и така се стигнало до мелето с колата на Ферарио. Изискани са записи от камерите на АПИ, разказа наскоро адвокатът му.

“Посочено е, че е управлявал автомобила по време на катастрофата със скорост от 165 км/ч и е нарушил правилата на движение, като не е спазвал дистанция от автомобила, който изпреварва. Деянието е квалифицирано от наблюдаващата прокуратура като особено тежък случай. Не ни е ясно на база какви доказателства, не са ни предявени все още материалите. Самата автотехническа експертиза не сме я виждалиw все още не сме се запознали”, коментира Венцислав Фоти, адвокат на обвиняемия за катастрофата.

Мярката за неотклонение на Начо продължава да е “подписка”, а адвокатът смята, че не е наложителна промяна. ”Неговото поведение е безупречно. Призоваван е няколко пъти - явява се. На линия е, съдейства, дори считам, че органите на МВР – Велико Търновоq полагат повече усилия да следят къде пребивава той. Често е проверяван и не са констатирани никакви негови отсъствия”, обяснява Фоти.

Очаква се до месец ловешката прокуратура да внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Велико Търновоq и делото, предизвикало широк обществен отзвук, скоро да започне.

Защитата на Начо Пантелеев загатна, че има вероятност той да признае вина и да иска съкратен процес, което му дава право за намаляване на присъдата с 1/3.

Размина се с 1000 лева глоба за 9,5 г марихуана и пак се води неосъждан

С административно наказание за държане на около 9 грама марихуана се размина през февруари Начо Пантелеев от Лясковец. На 11 ноември 2023-а, когато помете с мощния си мерцедес колата на Ферарио Спасов, бе чист. Пробата му за алкохол и наркотици бе отрицателна, но покрай случая излезе, че срещу него има по-старо дело за дрога. Процесът, отлаган 10-ина пъти, приключи с присъда в отсъствието на 24-годишния подсъдим. Начо не се яви, бил с вирусно заболяване според адвокат Фоти.

Районният съд в Горна Оряховица освободи Начо от наказателна отговорност и го глоби 1000 лв., защото случаят бил маловажен. В дома му са намерени само 9,5 грама марихуана. Начо сам показал на полицаите къде крие конопа, който бил за лично ползване.

Униформените влезли на проверка на 7 декември 2022 г. след сигнал за наркотици в палата в Лясковец, стана ясно от показанията на двама души от Криминална полиция. Единият - Антонио Кръстев, който на последните избори се пробва за кмет на града, живеел срещу къщата на Пантелееви и с Начо се познавали добре.

“Заедно с началника на Криминална полиция в РУ - Горна Оряховица, Мариян Маринов отидохме да проверим сигнала. Минахме с колата 1-2 пъти покрай къщата и видяхме, че Начо е на дувара и говори с мъж. Спрях срещу къщата и отидох при него. Бих казал, че имаше елемент на изненада, той не знаеше дали отивам да му кажа нещо като съсед, или по работа”, разказа в съдебната зала Кръстев.

Обяснил му, че трябва да бъде извършена проверка, и го посъветвал, ако има наркотици, да ги предаде доброволно, преди да дойде оперативно-следствената група.

“Имам трева за лична консумация в аудито на двора, ще я предам”, казал Начо. При претърсванията били открити също пистолет и боеприпаси.Балистичната експертиза обаче показала, че оръжието е газово и принадлежи на негов починал роднина. Патроните били годни, 12-и калибър, но също малко на брой - само 9.

Така останало обвинение само за марихуаната, а според съдебната практика до 20 г се брои за маловажен случай. Прокурор Николай Илиев поиска Начо да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде наказан с глоба 1000 лв.

“Начо Пантелеев остава с чисто съдебно минало и тази присъда няма да повлияе на висящото все още дело за катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов”, поясни адвокат Фоти.