С гаф тръгнаха новите трамваи в София

14 нископодови мотриси ще се движат по линии № 4, 5 и 18

Новини
15:51 - 14 Март 2023
22564
С гаф тръгнаха новите трамваи в София

Столичната община представи първите доставени нови нископодови трамваи. Те са предвидени за линиите № 4, 5 и 18 на Столичния градски транспорт.

За мен е много голямо удоволствие да присъствам на пускането на първите 14 от общо 29 трамвайни мотриси, заяви в ранния следобед кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на първите доставени нови нископодови трамваи за линии № 4, 5 и 18 на столичния градски транспорт.

Събитието се състоя на трамвайното ухо „Братя Бъкстон“.

Но пускането в движение не започна съвсем гладко. Технически гаф помрачи настроението на превъзбудените политици.

Все пак за няколко минути повредата беше отстранена - за радост на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Георги Георгиев, вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов и др.

Сред присъстващите беше и Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия (ЕК).

С тези 29 нови трамвая и доставените преди това стават общо 67 нови трамваи, което е повече от половината от трамваите в движение в София, отчете столичният кмет. По думите ѝ това е част от най-мащабната модернизация на наземния транспорт и заедно със строителството на метрото е истинска промяна на градския транспорт - една от най-важните мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Кметът Фандъкова каза, че над 120 електобуси се движат по линиите на града, 100 процента от тролеите в София са подновени с нови, както и около 90 процента от автобусите.

Според кмета това е реалното действие в името на гражданите на София. Фандъкова благодари на ЕК за възможностите и подкрепата за реализацията на тези проекти. Метрото и столичният градски транспорт обслужват ежедневно хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския транспорт, подчерта кметът Фандъкова. Тя съобщи, че през това лято предстои да бъдат доставени и останалите трамваи, като до есента всички 29 трамвая се очаква да бъдат пуснати в експлоатация.

Доставката на 29 нови нископодови, съчленени трамваи е изцяло финансирана по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община

чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси“ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Предвижда се новите превозни средства, които са на стойност 100 млн. лв., да постигнат подобряване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пътниците, както и намаляване на разходите за експлоатация на подвижния състав.

Новите трамвайни мотриси са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи – за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача.