С инвестиция за €260 млн. „Агрополихим“ удвоява производството си

Пускат в експлоатация преди края на 2027 г. нова модерна инсталация за азотна киселина

Новини
14:25 - 22 Май 2023
1848
С инвестиция за €260 млн. „Агрополихим“ удвоява производството си

Лидерът в производството на торове у нас „Агрополихим“ подписа споразумение с #CASALE, чиято крайна цел е удвояване производствения капацитет на азотни торове, съобщиха от компанията.

CASALE ще проектира нова модерна инсталация за азотна киселина, която наред с основния продукт ще генерира максимално количество зелена енергия.

Планира се инсталацията да бъде пусната в експлоатация преди края на 2027 г. и да увеличи производството до общо 1,5 милиона тона амониев нитрат, калциевоамониев нитрат, калциев нитрат, карбамид. Производствените мощности на „Агрополихим“ АД са разположени в град Девня.

Това е важна стъпка в инвестиционния план на компанията, надхвърлящ 250 млн. евро за следващите 5 години.

Тази инвестиция допълнително ще укрепи стратегическата позиция на „Агрополихим“ като един от малкото торови заводи в света, който работи на въглеродно неутрален принцип, а също така ще бъде и поредната стъпка към целта - компанията да се превърне в референтната зелена/синя платформа за торове и амоняк в Югоизточна Европа.

„Агрополихим“ беше пионер във внедряването на технология за намаляване на парниковите емисии при производството на азотна киселина още през 2004 г., което впоследствие се превърна в европейски стандарт. Тези нови екологични норми доведоха до редуциране на милиони тонове емисии CO2 и гарантираха, че европейските заводи ще станат най-чистите заводи за азотна киселина в света.

От 2018 г. „Агрополихим“ произвежда пара за технологични нужди с биомаса равняваща се на 36 MWh, което позволи на компанията да поддържа производството си на над 100% от капацитета си през 2022 г. въпреки газовата криза в Европа. През последните 5 години потреблението на газ на компанията е намаляло с 98 на сто.