С ИЗЧИСТЕНА СЪВЕСТ: Румънският тираджия Мариан Вилку, убил двама край гара Яна, шофира в Букурещ

Чужденецът беше освободен от родното правосъдие с лека присъда от 3 години и 4 месеца

Новини
22:03 - 30 Ноември 2023
5045
С ИЗЧИСТЕНА СЪВЕСТ: Румънският тираджия Мариан Вилку, убил двама край гара Яна, шофира в Букурещ

Румънският шофьор Мариан Вилку, убил двама българи край гара Яна, е на свобода и в момента си шофира съвсем спокойно в румънската столица Букурещ. Съвестта му е вече чиста, след излежана кратка присъда, дадена му от българското правосъдие. 

На 19-и август преди официалното откриване на новия участък на магистрала "Хемус" край село Яна, той предизвика тежка катастрофа, при която загинаха 2-ма души, а 5-има бяха ранени.

В съдебната зала спор нямаше, тъй като прокуратурата се съгласи, че законовият текст предполага, че след двумесечен престой в ареста, всеки, извършил престъпление като това на Вилку, а именно катастрофа с жертви на пътя, трябва да напусне ареста. Дебатът по-скоро беше за адекватната мярка за неотклонение, която трябва да бъде наложена. Прокуратурата се съгласи това да са 2000 лева парична гаранция.

За да докаже, че няма да напусне страната, адвокатът на Вилку представи договор за наем на жилище, което съпругата на Вилку е взела в продължение на три години, както и документ, че е придобила статут на трайнопребиваваща в страната от МВнР.

По време на последното заседание по делото стана ясно, че не е направено много по делото, а съдът препоръча на прокуратурата, ако намери за необходимо, да поиска на Вилку да бъде забранено да напуска страната, с оглед на нормалното протичане на разследването.

С решението на последна инстанция ВКС е оставил в сила присъдата на Софийския апелативен съд (САС). Първоначално румънецът бе осъден на 5 години затвор от градския съд, но после наказанието е намалено на 3 години и 4 месеца.

Катастрофата, за която Вилку е осъден, стана на 19 август 2013 г. Около 11,30 ч. той се движел с 95 км/ч. по пътя за София, когато около гара Яна се образувало задръстване от спрели и спиращи автомобили. Въпреки че колоната била видима от 300 метра, румънецът не намалил скоростта, докато не се приближил на 78 метра от колоната. Тогава обаче успял да намали едва до 75 км/ч. преди да връхлети върху колите и да предизвика верижна катастрофа.

В решението на ВКС се изтъква изрично, че пътните условия са били добри, имало е идеална видимост и нищо не е пречело на Вилку да намали скоростта, тъй като пък защитата му изтъква пред съда рутината му като шофьор и безупречните му характеристични данни.

"Въпреки практиката на водач на моторно превозно средство, той не е използвал предимствата на рутината, а грубо нарушил правилата за движение в ситуация, създаваща повишен риск за много участници в трафика", се казва в решението на ВКС.