С изкуствен интелект проследиха германска терористка

65-годишната Даниела Клев, член на "Фракция Червена армия"

Новини
20:42 - 29 Февруари 2024
2561
С изкуствен интелект проследиха германска терористка

С изкуствен интелект, журналисти за успели да проследят укриващ се член на германската "Фракция Червена армия" много преди полицията в страната да обяви по-рано тази седмица, че е стигнала до пробив в един случай, останал неразрешен от 30 години, предаде Ройтерс.

65-годишната Даниела Клет, член на радикално лявата организация, бе арестувана в понеделник в апартамента ѝ в Берлин по подозрение в извършване на обири и най-малко един опит за убийство в периода от 1999 г. до 2016 г. Тези предполагаеми престъпления тя е извършила, за да се издържа, докато е живяла в нелегалност.

Германската полиция и службите за сигурност бяха разкритикувани заради неуспешните им разследвания на някои политически криминални случаи. Техни защитници казват, че строгите закони за поверителност ограничават възможностите им да използват методите с изкуствен интелект, които екип на германска телевизия е използвал миналата година, за да проследи Клет.

Даниела Беренс, министърката на вътрешните работи в провинция Долна Саксония, където са извършени повечето престъпления, отчете ареста на Клет като голям пробив и заслуга за полицията и прокурорите по случая.

Но стана ясно, че миналата година екипът за подкасти на телевизия А Ер Де е проследил Клет, една от тримата членове на "Фракция Червена армия", издирвани вече 26 години след разпускането на организацията, като е качил нейна снимка в приложението за търсене на изображения "ПимАйс" (PimEyes). С негова помощ са открити снимки на много по-възрастна жена на име Клаудия Ивоне, която до 2020 г., когато избухна пандемията от ковид, редовно се е изявявала на афро-бразилската сцена в Берлин и се е занимавала с бразилския боен танц капоейра.