С какви гуми да „обуем” колата за зимата?

Размерът 225/45 R 17 тръгва от 320 и стига до 1000 лева за комплект

Топ
15:58 - 01 Ноември 2019
7803
С какви гуми да „обуем” колата за зимата?

Когато имаш възможност за избор, започваш да си блъскаш главата. При изцяло анонимно купуване по интернет и от специализираните магазини autobild.bg стигна до цели 50 кандидата за участие в тазгодишния тест на зимни гуми.

Размерът 225/45 R 17, бестселър за автомобилите от среден и компактен клас, е представен при всеки производител поне с един модел, като цените за комплект варират от 320 до 1000 лв.

Още при нашия първи тест за сигурност – спиране на мокра писта, става ясно, че при евтините гуми се пести преди всичко от едно нещо: сигурността (вижте таблицата вдясно)! По-добре се получават нещата при гумите от среден клас, като и при нашия втори тест за избор – спиране на сняг, представителите на вторите и третите марки на гигантите в бранша се представят прилично.

Най-големите резерви по отношение на безопасността обаче демонстрират скъпите премиум гуми от първата част на нашата таблица за спирането. Дали обаче накрая след нашите многобройни изпитания за характеристиките и представянето от гледна точка на икономиите те отново ще останат лидери?

Вижте таблицата и преценете сами:

В зелено – финалистите за финалния рунд; в жълто – отпаднали, недостатъчно за финала; в червено – дисквалифицирани заради прекалено дълъг спирачен път на мокро