С какво да подсилите имунната си система преди зимата

Лятото отстъпва пред есента, а това е идеалният момент да се запасим с полезни плодове и зеленчуци

Здраве
13:43 - 17 Септември 2024
1157
С какво да подсилите имунната си система преди зимата

Понижените температури навън ни подсказват, че лятото си отива, есента заема неговото място и е време да се подготвим за по-хладните сезони. Заедно с промяната на гардероба и е и време да бъдем бдителни за това, което консумираме.

Има безброй добавки и “чудотворни” смеси за силен имунитет, но някои от най-добрите имуностимулиращи продукти се намират в отдела за плодове в местния магазин за хранителни стоки.

Ето седем плода, които ще ви помогнат да останете здрави през есента и зимата:

1. Горски плодове

Горските плодове като боровинки, ягоди и малини са пълни с антиоксиданти, витамини и фибри, за да поддържат цялостното здраве. Полифенолите в горските плодове са известни с това, че имат антивирусни, антимикробни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, според Националния институт по здравеопазване. Скорошни изследвания показаха, че те също могат да предотвратят невродегенеративни заболявания, свързани с напредването на възрастта, и да подобрят двигателната и когнитивната функция.

2. Цитруси

Плодове като портокали, грейпфрути и мандарини са богати на витамин С, който засилва имунната система и помага на тялото да се бори с инфекциите. Те също така осигуряват добра доза антиоксиданти, които са важни за цялостното здраве, а съвсем скоро те ще залеят и магазините.

3. Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри и могат да помогнат за храносмилането и регулирането на нивата на кръвната захар. Те също така съдържат антиоксиданти и витамин С, допринасящи за имунната подкрепа. Ябълките съдържат кверцетин, вид растителен пигмент флавоноид, който помага за укрепване на имунната ви система и намаляване на възпалението, според Fruitguys.

4. Нар

Нарът е богат на фибри, антиоксиданти и витамин C, E, K, което го прави чудесен за вашата имунна система. Може да помогне за защитата на тялото от окислителен стрес и защита срещу различни състояния. Според Medical News Today може да е от полза за хора с възпалителни състояния и диабет, да засили храносмилането и паметта и да помогне за предотвратяване на рак.

5. Грозде

Гроздето съдържа антиоксиданти като ресвератрол, които могат да помогнат на имунната ви система да се бори срещу микробите. Те също така са добър източник на витамини C и K и могат да имат противовъзпалителни и предпазващи сърцето ефекти.

6. Киви

Кивито е чудесен източник на витамин С, К и Е, желязо, каротеноиди, антиоксиданти и диетични фибри. Може да подпомогне имунната функция, да помогне за здравето на червата и да допринесе за здрава кожа. Витамин С също е свързан с намаляването на симптомите на хриптене при някои пациенти с астма, според Webmd.

7. Банани

Бананите са добър източник на калий и могат да помогнат за поддържане на правилна сърдечна функция и кръвно налягане. Те също са с високо съдържание на витамин B6, който е необходим за поддържане на правилното функциониране на имунната система и помага за регулирането на енергията в мозъка.