С какво ще ни помогне обявяването на форсмажор?

Общество
13:12 - 17 Март 2022
2865
С какво ще ни помогне обявяването на форсмажор?

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова предложи на кабинета обявяване на форсмажор, за да се облекчи българският бизнес.

С какво обаче може да ни помогне той?

Според Нинова с обявяването на форсмажорни обстоятелства бизнесът ще може да предоговаря договори за доставки, да се отлагат срокове във времето, както и неустойки.

Конкретният повод да го направим е искането от почти всички браншове у нас. Обявяването на форсмажор от държавен орган е само като решение. След това то се предава на Българската стопанска камара, която издава самите удостоверения. Фирмите с този документ могат да предоговарят различни клаузи в договорите си, обясни Нинова.

При ситуация на форсмажор фирмите могат при облекчени условия да си прекратяват договорите, да избягват неустойки, да си уреждат договорните отношения по друг начин, защото почти във всички международни договори е предвидено, че при форсмажорни обстоятелства има други начини на предоговарянето им, възможност за отлагане на неустойки и други.

„Класифицирането на ситуацията като форсмажор позволява да се предоговорят срокове, да се предоговорят видове материали с нашите възложители. Реализираните закъснения няма да доведат до фалити на фирми поради неспазени срокове“, казва инж. Благой Козарев от Камара на строителите в България.

Като цяло обявяването на форсмажор ще бъде като предупрежние към наши доставчици, че е възможно да не се справим с плащанията и това няма да носи неустойка за държавата.