С колко скача газът? Казват до седмица

Новини
14:36 - 05 Май 2022
2673
С колко скача газът? Казват до седмица

„Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май“, обеща преди дни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. „Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”, тогава каза Василев.

Надеждите на вицепремиера и финансов министър за по-евтино гориво изглежда са обречени. 

В рамките на следващата седмица ще бъде изготвено и внесено в КЕВР предложението на „Булгаргаз“ за корекция в цената на природния газ за бита и бизнеса.

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов, който бе домакин на международна конференция, посветена на енергийните предизвикателства в Югоизточна Европа.

В конференцията, проведена в резиденция Бояна, участваха и представители на редица страни от региона - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, както и генералният директор на ГД „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

„Поради това, че в края на април доста рязко се промени микса и доста алтернативни решения трябваше да се случат, „Булгаргаз“ има нужда от известно технологично време, за да внесе искане в КЕВР. Надявам се в рамките на следващата седмица да бъде входирано искането“, каза министърът.

Шефът на енергийното ведомство успокои - търси се баланс, за да няма рязка промяна на ценовите нива. Не уточни обаче в какъв диапазон може да е скока.

Иначе на конференцията, събрала енергийните министри от региона, са били постигнати няколко конкретни договорености.

„Работи се по всички възможни сценарии, разширяване на сътрудничеството в инфраструктурата. Беше подписано споразумение от страна на „Булгартрансгаз“ относно изграждането на сръбската връзка. Относно търговията с природен газ „Булгаргаз“ и ДЕПА (гръцката държавна газова компания - бел.ред.) ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети в Ревитуза (основният терминал за втечнен газ в Гърция - бел.ред.), както и търсене на възможности за още доставки за целия регион“, резюмира резултатите от срещата Николов.

Също така системните електрооператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат споразумение, което да позволи увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности.

„Новите мощности на електроенергия ще даде възможност за потенциално намаляване на зависимостта от природен газ в региона, тъй като частично производството, свързано с природния газ, може да бъде заменено от алтернативни източници“, подчерта енергийният министър.