С концерт за бебоци стартира Опера в парка на Военна академия

Софийска опера кани децата на вълнуващо пътешествие с Червената шапчица, Мечо Пух, Трите прасенца, Вълка, принцеса Анастасия и Папагено

Култура
13:53 - 21 Юни 2023
6683
С концерт за бебоци стартира Опера в парка на Военна академия

За 14-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 24 юни в парка на Военна академия "Г. С. Раковски" с "Концерт за бебоци". Софийската опера продължава своята мисия за приобщаване на най-младата публика в света на изкуството.

С голямо въодушевление младите артисти играят за децата през цялото лято. Незабравими остават срещите с любимите приказни герои Червената шапчица, Мечо Пух, Трите прасенца, Вълка, Папагено и Папагена, принцеса Анастасия и много други.

"Шегобишко на острова на чудесата" е мъдра приказка за приятелството и необикновените приключения на едно любознателно, обичащо да пътешества, дете

Разнообразният афиш от детски опери и концерти за бебоци дава възможност на децата и техните родители да възприемат по нов креативен, нетрадиционен и модерен начин сценичните послания.

Прецизното програмиране на фестивалния афиш демонстрира вкус и разнообразие на спектаклите, в които се изявяват виртуозни певци и инструменталисти. В афиша са включени представления, които дават възможност за непосредствен контакт с децата и в естествената среда на парка те имат различно преживяване.

Весела Делчева в ролята на принцеса Анастасия в едноименния спектакъл


Детската програма на Софийска опера се създава преди 15 години по идея на директора акад. Пламен Карталов.

"За да има интерес, публиката трябва да бъде създавана от най-ранна детска възраст. Спектаклите, които правим, всеки петък, събота и неделя на малката ни сцена, са за децата. Те идват на тях, порастват и след това отиват в голямата зрителна зала. Това е смисълът на детската ни програма - да създава една публика, която да има отношение към оперното изкуство", споделя акад. Пламен Карталов.

Детската програма на Софийска опера се създава преди 15 години по идея на директора акад. Пламен Карталов

"Ценността на оперното изкуство трябва да се осъзнае, то облагородява. Бил съм свидетел, когато хора, които нямат никакво отношение към жанра и към оперния театър, изведнъж стават красиви и благородни. Лицата им стават прекрасни, когато ги докоснеш и те бъдат част от това изкуство, наречено “магично“. Затова се опитваме в Софийска опера непрекъснато да създаваме нови и нови спектакли, за да можем да поддържаме траен интерес. Затова се грижим и за най-малките ни зрители", казва маестрото. 

Програмата на Опера в парка можете да разгледате ТУК.