С любов, Юрген : Ето как обичаният треньор се сбогува с любимия си Ливърпул

Футболната звезда написа първото в живота си писмо, което публикува в местния вестник

Спорт
14:10 - 19 Май 2024
5181
С любов, Юрген: Ето как обичаният треньор се сбогува с любимия си Ливърпул

Юрген Клоп написа отворено писмо, публикувано на специална страница във вестник "Ливърпул Ехо" тази сутрин, в деня на последния му мач като мениджър на Ливърпул.

Днес в 18:00 часа стадион "Анфийлд" ще изпрати човека, който му върна вярата в победите и в това, че "червените" могат отново да се мерят с най-силните отбори в Европа.

Мачът на отбора срещу Уулвърхемптън ще е сбогуване с Клоп, а в часовете преди него изключително личното и трогателно писмо към гражданите на Ливърпул вече ще се чете от всеки. Ето го:

"Скъпи граждани на Ливърпул,

Преди да дойда тук преди 9 години никога не съм писал писмо в живота си. Нито отворено, нито каквото и да било друго. Сега пиша второ за "Ливърпул Ехо" (първото бе след титлата през 2020-а).

Показателно е. Този вестник играе голяма роля в живота на хората в града и затова избрах него. Това е моят начин да говоря с колкото може повече от тях наведнъж.

За мен дойде моментът да ви кажа "довиждане". Знам, че това отдавна не е новина, но е важно да ви кажа това, което искам да ви кажа.

Ливърпул в моите очи е градът с широко разтворени за прегръдка ръце. Място, което те приема с "добре дошъл", без да се интересува кой си и откъде идваш. Радва се да се те направи част от себе си. Не мога да бъда по-горд от факта, че и аз станах част от него. А такъв град, който ти дава такова "добре дошъл", заслужава подходящо "сбогом".

Мога да напиша хиляди неща в този момент.

Толкова мигове, които остават специални завинаги в сърцето ми - на и извън терена. Толкова спомени... Те ще са с мен до последния ми ден.

Ако си от този град, ти не просто си готов да се бориш. Ти винаги го правиш. Винаги си заедно с тези около теб. При всякакви обстоятелства, дори против съдбата, логиката и всичко, което се случва. Ако е възможно да победиш, ти подкрепяш този до теб и искаш да победиш. А това ми допада идеално - харесах го от първия ден.

Да получа почетния знак и ключа от града за мен е един от най-гордите и важни моменти в живота ми. Аз съм едно момче от германската провинция, от Блек Форест (недалеч от Щутгарт). И да ме приемат за свой в град Ливърпул е специално.

Парадите с отбора - уау. Незабравими.

Да споделим победите си с феновете, с хората из улиците... Това е ливърпулският начин. Направихме го и през 2022-ра с два спечелени трофея, въпреки че разочарованието от загубения финал (в Шампионската лига) бе огромно. И те пак бяха там, на улиците - с нас.

Това е град на музиката, но и град на футбола.

Където и да идеш в Ливърпул, хората просто искат да говорят за футбол. И всяка дума, които произнасят, е пълна със страст.

Естествено, аз съм от "червената" страна на града. Но същите думи важат за "синята" част - за хората от Евертън.

В неделя е последният ми мач, в който ще водя Ливърпул като мениджър. Това ще е още един шанс да направим феновете щастливи с играта ни. Но и възможност да си взема сбогом с хората на трибуните. И да си спомним заедно какво изживяхме в този период.

Искам да им благодаря - и на тях, и на целия град Ливърпул. Затова, че живях тук, работих тук и ме накарахте да се чувствам у дома си тук. Аз и моето семейство се влюбихме в града. И сме му много задължени.

Желая всичко най-добро на хората в този град занапред. Вие го заслужавате.

Благодаря ви за всичко. С любов, Юрген."