С нов механизъм САЩ затягат санкциите срещу Русия

Русия
14:58 - 22 Декември 2023
3309
С нов механизъм САЩ затягат санкциите срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише в петък указ, позволяващ на Вашингтон да наложи санкции на финансови институции, които помагат на Русия да избегне санкциите, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Изпълнителната заповед, част от по-широките репресии на САЩ срещу избягването на санкции, също така дава възможност на Вашингтон да забранява продукти с произход от Русия, но преработени в трети страни, като морски дарове и диаманти, каза Йелън в изявление.

"Днес ние предприемаме стъпки за изравняване на нови мощни инструменти срещу военната машина на Русия", каза Йелън. "И ние няма да се поколебаем да използваме новите инструменти, предоставени от този орган, за да предприемем решителни и хирургично прецизни действия срещу финансовите институции, които улесняват доставките на руската военна машина."

Висши служители на администрацията казаха, че новата изпълнителна заповед ще изясни на финансовите институции, че трябва или да спрат да позволяват на своите компании да доставят компоненти и стоки за руския отбранителен сектор, или да бъдат изправени пред значителни санкции.

Съединените щати и техните съюзници, включително Европейският съюз и Великобритания, наложиха санкции на Русия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. и продължиха да засилват натиска върху Москва.

Заповедта се издава в координация със съюзниците.

Съединените щати многократно са предупреждавали компаниите да не избягват мерките, наложени срещу Русия, насочвайки санкции към стотици физически и юридически лица, кораби, фирми в Обединените арабски емирства, Турция, България, Китай, и много други, обвинени в подпомагането на Москва.

Високопоставени американски служители също са пътували до Турция, Обединените арабски емирства и други страни, за да предупредят, че фирмите могат да загубят достъп до пазарите на Г-7, ако правят бизнес с предприятия, подложени на американски ограничения.

Един от високопоставените служители каза, че първоначалните санкции на Вашингтон и контролът върху износа са имали значително въздействие, като икономиката на Русия сега е с 5% по-малка от прогнозираното преди войната и се бори с референтен лихвен процент от 16%.

Новата заповед ще даде на Министерството на финансите и неговите съюзници нови инструменти за насочване към мрежите, които Москва се опитва да въведе, за да заобиколи тези санкции чрез използването на подставени компании и "съзнателни и несъзнателни финансови посредници", каза служителят за "Ройтерс", говорейки при условие за анонимност.

"Санкционирахме редица от тези компании, които открихме, но в крайна сметка финансовата система е пресечната точка за тези компании и способността на Русия да продължи да се опитва да заобиколи нашите санкции", каза един от високопоставените служители.

"Това, което ни позволява този инструмент, е да се насочим към тези институции и да им дадем много ясен сигнал."

Разпоредбите ще влязат в сила веднага след като Байдън подпише изпълнителната заповед в петък.

Длъжностните лица казаха, че не са запознати с американски или европейски институции, които са нарушили заповедта, отбелязвайки, че повечето американски и европейски фирми вече са намалили драматично бизнеса си с Русия.

Изпълнителната заповед също ще даде на Вашингтон възможността да забранява продукти, които произхождат от Русия, но са били "съществено трансформирани" извън страната, включително диаманти, каза втори високопоставен служител на администрацията.

Действието идва, след като страните от Г-7 по-рано този месец обявиха директна забрана за руски диаманти от 1 януари, последвана от поетапни ограничения върху косвения внос на руски скъпоценни камъни от около 1 март.

Съединените щати вече забраниха директния внос на непромишлени руски диаманти, но тази мярка ще разшири забраната, за да обхване диаманти с руски произход, обработени другаде, каза служителят.