С нов закон Китай се опитва да намали разводите

Разпоредбата изисква двойките, които подават молба за раздяла, да изчакат един месец, преди искането им да бъде обработено

Новини
16:36 - 28 Май 2020
1413
С нов закон Китай се опитва да намали разводите

Китайските двойки, които търсят развод, трябва първо да изкарат едномесечен период на „успокояване на страстите“ според новия закон, приет в четвъртък, който предизвика възмущение от държавната намеса в частните отношения.

Разпоредбата изисква двойките, които подават молба за раздяла, да изчакат един месец, преди искането им да бъде обработено - в опит да бъде намален процентът на разводите. Това предизвика широко противопоставяне, когато законодателите за първи път потърсиха обратна връзка миналата година.

След като бе приет, законът се превърна в една от най-актуалните теми в китайската платформа, наподобяваща Twitter, Weibo - с над 25 милиона гледания на публикации, използващи хаштага "противопоставяне на периода на успокояване на развода".

Първият по рода си граждански кодекс на страната - приет по време на парламент – е законодателен акт, който ще замени съществуващите закони относно брака, осиновяването и правото на собственост наред с други.

"Не можем дори да се разведем свободно?" написа един потребител. "Все още трябва да има много хора, които се женят импулсивно. Те би трябвало да си определят период на успокояване и за сключването на брак!"

"Те одобриха период на успокояване на страстите въпреки противопоставянето на всички онлайн, което означава, че тяхното уважение към общественото мнение е просто за показ", добави друг коментатор.

Периодът на уталожване на страстите няма да се прилага, ако един съпруг търси развод след домашно насилие.

Броят на разводите в Китай непрекъснато нараства от 2003 г., когато законите за брака бяха либерализирани и тъй като все повече жени стават финансово независими

Това обаче доведе до "безразсъдни разводи", които се превръщат във все по-често явление, което не допринася за стабилността на семейството, заяви наскоро официален представител пред „Чайна уоман дейли“.

Миналата година около 4,15 милиона китайски двойки са разсекли брачния възел - спрямо 1,3 милиона през 2003 г., когато на двойките беше разрешено за първи път да се разведат по взаимно съгласие, без да се обръщат към съда.

Новият граждански кодекс ще влезе в сила на 1 януари 2021 г., съобщава Канал 3.