С нов закон Великобритания ускорява санкциите срещу Русия

Страната вече санкционира няколко лица, банки и компании

Русия
11:11 - 07 Март 2022
1595
С нов закон Великобритания ускорява санкциите срещу Русия

Великобритания ще ускори процеса по налагане на санкции чрез ново законодателство, което ще позволи на министрите да затегнат ограниченията върху руския бизнес и богатите лица, съобщава "Ройтерс".

Чрез законопроекта за икономически престъпления (прозрачност и правоприлагане) Великобритания се опитва да накаже онези, които са свързани с руския президент Владимир Путин по отношение на нахлуването му в Украйна.

"Наказателните санкции са безсмислени, докато не бъдат приложени правилно и тези промени ще ни позволят да преследваме съюзниците на Путин в Обединеното кралство с пълната подкрепа на закона, без съмнение или правно оспорване", заяви премиерът Борис Джонсън.

Великобритания вече санкционира няколко лица, банки и компании. Тя обаче срещна критики от страна на активисти и опозиционни политици, които твърдят, че се е забавила твърде много при налагането на наказателните мерки срещу руските олигарси и компании.

Сред техническите промени в законопроекта е създаването на законово правомощие за санкциониране на лица или компании, които вече са поставени под санкции от съюзници като Европейския съюз, Съединените щати и Канада.