С одобрение на парламента: Румъния вече с десноцентристки кабинет

Новото правителство е оглавено от премиера Флорин Къцу

Новини
19:34 - 23 Декември 2020
2526
С одобрение на парламента: Румъния вече с десноцентристки кабинет

Румънският парламент гласува днес встъпването в длъжност на новото десноцентристко коалиционно правителство, оглавявано от премиера Флорин Къцу, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Съставът и програмата на новия кабинет бяха одобрени с 260 гласа "за" и 186 "против" на тайно гласуване.

За встъпване в длъжност на правителството са необходими гласовете на мнозинството от валидираните парламентаристи, тоест 228 гласа.

48-годишният Флорин Къцу, досегашен финансов министър, застава начело на коалиционно правителство, включващо Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС и Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

"Искам да ви уверя всички вас, че няма да излъжа доверието, което ми гласувате. Аз, като бъдещ премиер, и цялото правителство ще изпълним дълга си пред гражданите на Румъния, независимо дали са гласували за нас или не. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да постигнем двете цели, които сме си поставили: да минем възможно най-бързо и най-добре през здравната криза и да изправим на крака икономиката", заяви Къцу преди гласуването.

Парламентарните избори на 6 декември бяха спечелени от Социалдемократическата партия, но президентът Клаус Йоханис, който връчва мандата за съставяне на правителството, заяви, че десните партии имат мнозинство и социалдемократите ще останат извън управлението.

Членовете на новото правителство ще положат клетва в 20.00 часа.