С официална церемония и траурна процесия: Погребаха лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания

Представители на „Хизбула“, „Хамас“, „Ислямски джихад“, хутите и групировки от Ирак ще обсъждат какъв ще бъде отговорът на убийството

Топ
10:39 - 02 Август 2024
1328
С официална церемония и траурна процесия: Погребаха лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания

Погребаха в Катар лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, който беше убит в сряда при въздушен удар в Иран. С официална церемония и траурна процесия ръководителят на Политбюро беше изпратен.

Церемонията започна в 8 ч. местно време в Техеранския университет, където върховният лидер на Иран Али Хаменей оглави заупокойните молитви за Хания и неговия охранител, който също беше убит при същото нападение.

На заупокойните молитви присъстваха много висши ирански командири и длъжностни лица, включително президентът Масуд Пезешкиан, председателят на парламента Мохамед Бакер Калибаф и ръководителят на съдебната система Голамхосеин Мохсени-Еджей, както и много опечалени.

По време на процесията огромен брой иранци, включително висши служители и военни командири, съпроводиха тялото на лидера на „Хамас“ от Техеранския университет до емблематичния площад „Азади“ в центъра на Техеран.

Те скандираха лозунги, осъждащи Израел и САЩ, държаха снимки на Хания и покойния генерал Касем Солеймани, който беше убит при нападение на САЩ в Ирак през януари 2020 г., и развяваха ирански и палестински знамена.

В края на церемонията, продължила четири часа, иранците се сбогуваха за последен път с Исмаил Хания преди прехвърлянето на тялото му в катарската столица Доха, за да бъде погребано.

В знак на солидарност с „Хамас“ президентът Ердоган обяви ден на национален траур в Турция, а неговият първи дипломат ще присъства на погребението в Доха.

В телефонен разговор с Джо Байдън Ердоган е определил убийството на Хания като „тежък удар“ по усилията за постигане на примирие в региона.

„Хамас“ и Иран обвиняват за нападението Израел, който досега не поема отговорност. Появиха се и нови опасения от разрастване на войната в Близкия изток.

В Техеран ще се съберат представители на организациите, подкрепяни от Иран – „Хизбула“, „Хамас“, „Ислямски джихад“, хутите и групировки от Ирак, за да обсъдят какъв ще бъде отговорът на убийството.