С парите от "Лукойл" : Вместо по-евтин бензин, ще дават социални помощи

Над 300 хиляди семейства с ниски доходи ще получат средно по 230 лева еднократна помощ

Актуални новини
21:00 - 23 Януари 2024
23051
С парите от "Лукойл": Вместо по-евтин бензин, ще дават социални помощи

Средствата, получени в държавния бюджет от "Лукойл" заради използването на руски нефт ще бъдат раздадени на най-бедните. Така над 300 хиляди семейства с ниски доходи ще получат средно по 230 лева еднократна помощ. Първоначалната идея беше с тези пари от "Лукойл" да се намалят цените на горивата с между 1 лев и 70 стотинки.

Вместо намаление на цената на горивата, еднократна помощ ще получат семействата с доход на човек под минималната заплата.

От социалното министерство съобщиха, че средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви в предаването "Още от деня", че механизмът на социалното министерство е бил максимално улеснен:

"Така, че няма да има нужда тези уязвими групи, които са маркирани от колегите, няма нужда да подават допълнителни документи, така че ще може лесно тази помощ да стигне до тях."

Не е ясно кога ще започне изплащането на сумите, но крайната дата е 30 юни. Министърът не отговори на въпрос как точно е избрана групата, която да бъде подпомагана.

Адриан Николов, старши икономист в ИПИ:

"Малко е странен избрания подход и то прехода към социална помощ и то финансиране на семейства с деца. От една страна е много похвално това, че социалното министерство се опитва да въвежда някакъв критерии, а не както беше преди и когато беше намалена цената на горивата за всички потребители, но е доста странно избрана таргет групата, не е ясно точно как е взето решението, че семействата с деца имат нужда от точно такава отстъпка."

Според икономиста, помощта би трябвало да е целева:

"Би било много логично да се насочат към хора, които пътуват от едно място до друго за работа, разбира се отново с доходни критерии както се прави сега. Не е ясно дали всяко семейство което има деца се нуждае от пари за превоз за да ги вози до детска градина или до училище."

Първоначалната идея на управляващите при приемане на текстовете в закона, беше събраните пари от "Лукойл" изчислени на базата на спечелените от дружеството пари заради използването на по-евтиния руски нефт, да отидат за намаление на цените на горивата. За това най-много настояваха от ГЕРБ-СДС.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев написа във Фейсбук:

"След една година ожесточена борба с "Продължаваме Промяната" и коалицията "Лукойл", законът за компенсиране на горивата най-накрая влезе в сила. Само за месец декември, "Лукойл" трябва да внесат 70 000 000 лева, които трябва да се върнат на хората по колонките. Това е въпросният 1 лев на литър, който вече никой не оспорва. Тези средства ще постъпят по закон в държавата. Сега остава само да ги върнат на хората." 

По-голяма част от парите вече са постъпили в фонда за енергийна сигурност.

"На 15 януари сметнахме количествата за декември, "Лукойл" трябва да внесе над 69 млн., те внесоха 45 в момента, ние и днес сме им пуснали допълнително писмо как е сметната допълнителната вноска, така че очакваме те да си внесат остатъка", каза министър Богдан Богданов.

В момента най-масовият тип бензин А-95 се продава средно за 2,60 лева, дизелът за 2,65 лева. Справка показва, че за последните шест години бензинът е бил най-евтин през 2021 година абсолютен пик е постигнат през 2023 г. Дизелът винаги е на по-високи цени заради спецификата на производството му у нас.