С песни и кебапчета на Витоша честват организирания туризъм у нас (СНИМКИ)

Любителите на планината изминаха маршрута, по който Алеко Константинов за първи път е изкачил Черни връх

Пътешествие
11:37 - 28 Август 2022
5142
С песни и кебапчета на Витоша честват организирания туризъм у нас (СНИМКИ)

С песни, с кебапчета и игри любителите на планината отбелязаха на Черни връх 127 години от началото на организираното туристическо движение у нас. То е поставено от Алеко Константинов, като в похода на автора на "Бай Ганьо" се включват 300 души, които тръгват от центъра на София и се изкачват на Черни връх.

В 9 часа тази сутрин стартираха походи за изкачване на Черни връх от хижа "Алеко", от Златните мостове и от с. Железница. В същия час от билетния център на Националния дворец на културата бе дадено началото на състезанието по планинско бягане "Витоша рън 2022". То бе спечелено от един от най-добрите планински бегачи у нас Шабан Мустафа, който взе разстоянието от НДК до чайната на Черни връх за 1 час и 48 минути.

Тон на тържествата и на доброто настроение на изкачилите днес Черни връх даде известният певец, тв и радиоводещ и музикален журналист Александър Александров. Талантливият изпълнител е водещ на събитието за трета поредна година. 

В 11:00 "Библиобуса" на Столична библиотека пристигна на хижа „Алеко“, а след това бяха поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.

Стотици са желаещите, които се включиха в семейния поход под надслов "Мама, татко и аз заедно на Черни връх", организиран от Българския туристически съюз. Всяко семейство, изкачило върха, ще получи грамота на Българския туристически съюз. 

Председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев сподели: "БТС е организацията, която управлява 100-те национални обекта - уникално движение за България, което има над 24-25 хиляди участници всяка една година".

Днес работят лифтовете Витошко Лале 1 и 2 от 9 до 16.30 часа. Кабинковият лифт Симеоново е в ремонт и не работи. Крайградските автобуси до Витоша се движат на половин час от 8.00 до 20 часа.

Снимки: ДАНИ ЗЛАТАНЧЕВА