С план за 300 млрд. евр о ЕС слага край на зависимостта си от руските горива

Комисията предлага и краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени

ЕС
15:49 - 18 Май 2022
2732
С план за 300 млрд. евро ЕС слага край на зависимостта си от руските горива

Европейският съюз планира да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции до 2030 г., за да сложи край на зависимостта си от руските петрол и газ. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Тя обяви редица мерки в рамките на плана REPowerEU, насочени към "възможно бързо" намаляване на зависимостта на ЕС от руския внос на енергия.

Съгласно заложените в плана мерки Съюзът ще увеличи целта си за енергийна ефективност за 2030 г. от 9% на 13%, докато целта за възобновяема енергия ще бъде увеличена от 40% на 45%.

Освен това ЕС ще създаде механизъм за съвместни поръчки за втечнен природен газ (LNG).

За изпълнението на плана ЕС ще мобилизира около 300 милиарда евро, от които 72 милиарда евро безвъзмездни средства, 225 милиарда евро заеми и 2 милиарда евро "за нефтена инфраструктура с оглед спиране на доставката на руски петрол".

Фон дер Лайен обясни, ме инвестициите ще включват и 10 милиарда евро за газова инфраструктура. Останалата част от средствата пък ще са предназначени за чиста енергия.

Брюксел предлага и по-високи правно обвързващи цели на ЕС за възобновяема енергия и енергийна спестовност до 2030 г.

Планът за постигане на енергийна независимост на ЕС RePowerEU ще ни помогне да спестим повече енергия, за да ускорим постепенното премахване на изкопаемите горива и най-важното - да започнем инвестиции в нов мащаб, подчерта шефът на ЕК.

Комисията предлага и краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени.

Фон дер Лайен обяви и 9 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, както и създаването на платформа за възстановяване, която да помогне на страната по пътя й към членство в ЕС.