С предупреждения за проблеми в образователната система започна парламентарния ден

Политика
10:14 - 15 Септември 2023
1783
С предупреждения за проблеми в образователната система започна парламентарния ден

С поздрав за началото на новата учебна година и предупреждения за проблеми в образователната система започна парламентарният ден. Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, която председателства заседанието на народните представители, поздрави учениците и призова за почит към учителите.

"На онези, които със своето търпение, професионализъм и с отговорната си работа и разбира се, със своята любов към учениците, предават на своите възпитаници стремежът към знание и мъдрост", допълни Кирова.

От ДПС също поздравиха ученици и учители. Депутатът Дженал Топалова от Движението предупреди, че има сериозни проблеми в образователната система.

"Най-притеснителни обаче са данните от тазгодишното Национално външно оценяване,които разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи 4. клас. Това допълнително задълбочава така наречената "образователна бедност"", посочи Топалова.

Ирена Анастасова от БСП също обърна внимание на проблемите в образователния процес.

"Непрекъснато се стараем да обхванем всички деца в системата на ученикът да му е интересно в училище, а констатираме, че децата ни усвояват все по-малко знания и умения, че имаме 47 процента функционално неграмотни деветокласници, че агресията в училище расте, а дисциплината катастрофално пада, че възрастните са по-образовани от младите", коментира Анастасова.