С призив "Спрете войната, мир за Украйна" откриха зимните параолимпийски игри в Пекин

21-ви век е време за диалог и дипломация, не за война и омраза, заяви Андрю Парсън

Новини
20:14 - 04 Март 2022
2489
С призив "Спрете войната, мир за Украйна" откриха зимните параолимпийски игри в Пекин

Топло посрещане за украинските атлети на церемонията по откриването на зимните параолимпийски игри в Пекин. На стадион "Птиче гнездо" в китайската столица президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсън държа пламенна реч и призова за мир.

"Ужасен съм от случващото се в света в момента. 21-ви век е време за диалог и дипломация, не за война и омраза", каза той, но това изречение не беше преведено за китайските зрители от държавната телевизия CCTV, съобщава "Ройтерс".

Китай е в много близки отношения с Москва през последните години и отказа да заклейми руската инвазия в Украйна.

Преди началото на церемонията украинските параатлети скандираха "Спрете войната, мир за Украйна", а по лицата на някои се стичаха сълзи. 

Миналия месец руският президент Владимир Путин присъства на церемонията по откриването на зимните олимпийски игри, а в същия ден Китай и Русия обявиха, че "няма ограничения" за стратегическото им партньорство.

Броени дни преди началото на зимните параолимпийски игри Международния олимпийски комитет забрани на спортистите от Русия и Беларус да вземат участие във форума в Пекин.