С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Топ
16:45 - 12 Октомври 2024
5675
С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите.

Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание. 


 

Събитието се осъществява с безвъзмездната подкрепа на Министерство на здравеопазването, Св. Синод, ресорните комисии на Народното събрание - „Здравеопазване“ и Комисията по демографската политика, децата и семейството, БЧК, фондациите „Пулс“, „Благотворителност и милосърдие“, „Движение на българските майки както и на „Да дарим усмивка“ на София Райдърс. Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на нуждаещите се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот. От агенцията напомнят, че един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани! 

У нас трансплантация на орган очакват 836 граждани. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 10 - от трансплантация на бял дроб.