С шествие в София ВМРО припомни Ньойския договор

Новини
20:46 - 27 Ноември 2022
2651
С шествие в София ВМРО припомни Ньойския договор

Движението по булевард "Патриарх Евтимий" и улица "Георги Раковски" в центъра на столицата за кратко беше спирано тази вечер заради шествие на ВМРО.

Традиционната демонстрация на младежката организация на ВМРО ни връща към последствията от Ньойския договор през 1919 година.

Стефан Грънчаров от организацията обясни:

"Откъснати са територии, изцяло населени с българи в Западните покрайнини, в Македония са откъснати Вардарският дял, който сърбите го окупират, и Беломорският дял, който гърците окупират. Румъния окупира Южна Добруджа. Също така Западна Тракия, която е обещана да остане в пределите на България, 1920 година отново е заграбена с протекция на великите сили от гърците. Нашата цел е да припомним на всички и да покажем на нашите сънародници, които се намират и до ден днешен в покрайнините, в части от Беломорието, във Вардарска Македония, също така има и в Северна Добруджа - че не сме ги забравили, ние сме солидарни с тях и ние не признаваме това, което тогава става. Това е един наложен диктат, за който България и до ден днешен е длъжна да се бори да се ревизира. И до ден днешен продължаваме да защитаваме нашия национален интерес".

Демонстрацията на ВМРО премина по ул. "Раковски", за да достигне до Паметника на Незнайния войн.