С щур купон Агент Тенев празнува 70 години в НДК

Топ
11:23 - 29 Март 2022
3409
С щур купон Агент Тенев празнува 70 години в НДК

Иван Тенев събра колеги, приятели и почитатели за своята 70-годишнина. Двучасовият концерт в зала 1 на НДК тази вечер бе с участието от най-популярните български поп и рок изпълнители, които представиха песни по текстове на юбиляра.

Водещият Богдан Томов представи Иван Тенев като "един изключителен българин от сой" с "толкова много таланти на едно място" - художник, приложник, поет, кореспондент, фотограф. Няма човек в нашата професия, който да не е започнал творческия си път с Иван Тенев, каза Богдан Томов. Той разказа, че благодарение на песента "Фото, моля" стъпва на голямата сцена и получава награди в Бургас, след това - във Варшава и в Рощок.

Концертът бе открит със съвместно изпълнение на Теодосий Спасов - кавал, и речитатив на актьора Симеон Владов.

Иван Тенев е автор на едни от най-големите родни хитове, най-известни от които са "Детски спомен" и "С днешна дата" (Стрелките) на Кристина Димитрова и Орлин Горанов. Писал е също за дует "Шик", Панайот Панайотов, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, "Трамвай номер 5", групите "Спринт" и "Фактор", Васил Петров,  Мая Нешкова, Веселин Маринов, Маргарита Хранова, Стефан Димитров. Всички те уважиха Иван Тенев с присъствието си. 

Точно в този момент, в Будапеща, пее Васил Найденов, но той обеща да дойде на всички следващи годишнини на Иван Тенев, каза Богдан Томов. По-късно водещият обяви, че Силвия Кацарова също няма да присъства, а причината е внезапно разболяване.

От видео екран Георги Христов запя акапелно "Черно и бяло", а след него един от най-големите хитове по текст на Иван Тенев бе представен в зала 1 в нов вариант от латино формацията "Тумбаито".

Във втората половина на концерта цялата зала пя "Happy birthday, dear Иване", а след това рожденикът бе удостоен със специална награда - почетен знак, почетна грамота и адрес от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

"През всичките тези години се убедих в едно нещо. Има хора, които участват в парада. Има други хора, които гледат парада от тротоара. А има и хора, които цял живот не са знаели, че имало парад. Аз, благодарение на всички вас, съм бил част от парада. Затова ви благодаря", каза Иван Тенев в края на шоуто. "След всичко това, което се случи тази вечер, има нещо, което отдавна съм разбрал - че съм толкова античен, че никога няма да умра млад. От друга страна, съм абсолютно убеден, че животът е жив", добави още той.

Концертът бе под патронажа на министъра на културата Атанас Атанасов. Кошница с цвята за юбилея изпрати президентът Румен Радев.