С тежка техника лозари и винари блокираха главния път за Слънчев бряг край Каменар

За минути се образуваха километрични опашки от автомобили

Актуални новини
09:56 - 31 Юли 2024
1509
С тежка техника лозари и винари блокираха главния път за Слънчев бряг край Каменар

С тежка техника лозари и винопроизводители блокираха главния път за Слънчев бряг в района на Каменар край Поморие. За минути се образуваха километрични опашки от автомобили.

Причината за недоволството е наредба, според която всеки един производител на грозде трябва да го събере и претегли директно в масива, след което да пусне електронна декларация до НАП с електронен подпис и да получи код от приходната агенция.

Едва след това гроздето може да напусне лозовия масив.

От бранша смятат, че това на практика е неприложимо, тъй като в лозята няма интернет, нито квалифицирани хора, които да се справят с това. А докато трае процесът гроздето ферментира.

Въпреки многократните призиви този контрол да отпадне от бранша казват, че до момента исканията им са без резултат.

Наредбата е неприложима, трябва да имаме кантар, което е абсолютно невъзможно, тъй като е огромен разход, няма ток, няма площадки, няма подходи, това е голямо съоръжение, коментират лозарите.

По думите им това ще доведе до много грозде, което няма да се прибере и продаде и са възможни фалити.

"Подкрепям протеста и разреших затваряне на пътя. До 11 часа ще бъде затворен пътят. Има два обхода - единият, който води към Ахелой и Слънчев бряг и другият, който води към Бургас, няма да има проблем за преминаващите автомобили", заяви в "Денят започва" кметът на Поморие Иван Алексиев.