С три ката дрехи и шал вкъщи: Какви сметки очакват потребителите с различните видове отопление?

Всеки пети българин стои на студено

Общество
09:17 - 25 Септември 2023
2500
С три ката дрехи и шал вкъщи: Какви сметки очакват потребителите с различните видове отопление?

Ново поскъпване на твърдите горива с наближаването на предстоящия отоплителен сезон. През последните дни цените на дървата, пелетите и въглищата вървят нагоре, показа проверка из борсите в страната.По-високи сметки спрямо миналата зима очакват и абонатите на ток и парно.

Всеки пети българин стои на студено, показват последните данни на Евростат. Ниските доходи и слабата енергийна ефективност са сред основните причини голяма част от домакинствата у нас да не поддържат дома си топъл.

На прага на предстоящия зимен сезон потребителите ги очакват по-високи сметки за отопление в сравнение с миналата година. През последните седмици ръстът в цените на дървата и пелетите продължава. В момента кубик дърва за огрев се движи между 140 и 300 лева в различните части на страната. Преди година средните цени за кубик достигаха 180 лв., а при нарязаните – 200 лв.

От средата на годината токът поскъпна с малко на 4%, минимален ръст има и при цената на топлоенергията. Оттогава потребителите отново плащат и 20% ДДС върху цената на тока, парното и топлата вода, което също ще повиши сметките.