С три промени ЕК обуздава земеделските бунтове , но иска 90% чист климат до 2040 г.

Отменят задължението за 50% спад в употребата на пестициди до 2030 г.

Топ
21:54 - 06 Февруари 2024
12677
С три промени ЕК обуздава земеделските бунтове, но иска 90% чист климат до 2040 г.

Под силен натиск от фермерските протести Европейската комисия изтри ключови препратки към селското стопанство от предложението за нова екологична цел за намаляване на замърсяването с парникови газове до 2040 г. Това стана ясно от официалната препоръка на ЕК, публикувана във вторник.

“ЕС трябва да намали емисиите на парникови газове с 90% до 2040 г.”, заявиха от ЕК, а за това трябвало да допринесат “всички сектори”. Текстът за възможно 30-процентно намаляване на селскостопанското замърсяване между 2015 и 2040 г. обаче, присъствало в предишните чернови, е премахнат. 

ЕС си поставя за цел намаляване на емисиите с 55% спрямо нивата от 1990-а до 2030 г. и за климатична неутралност до 2050 г. Междинната цел е предназначена да служи като трамплин между двете. Към 2022 г. емисиите на блока са с 32,5% по-ниски в сравнение с 1990 г. За да успокои европейските земеделци, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен отмени и предстоящия спорен законопроект за намаляване на употребата на химически пестициди в селското стопанство.

Комисията за първи път представи Регламента за устойчиво използване на пестициди (SUR) през 2020 г. като част от своята Зелена сделка, проект на фон дер Лайен, който включва амбициозни и правно обвързващи планове за превръщане на континента в климатично неутрален до 2050 г. След това Комисията официално предложи законопроекта за SUR през юни 2022 г., като постави за цел намаляване на употребата на пестициди и рисковете с 50% до 2030 г.

Тези две мерки, обявени във вторник, идват на фона на премахнатото през миналата седмица 4-процентно правило за угар - част от стандарт, който играе важна роля за внедряването на устойчиви земеделски практики в съюза. На практика отстъпките ще се отразят сериозно на целите на ЕС да бъде климатично неутрален до 2050 г. Освен всичко това бяха премахнати препоръките към гражданите да направят промени в начина си на живот, като например да ядат по-малко месо, и натиск за прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива.

Протестите на фермери избухнаха в много страни в Европа през последните седмици. Недоволството е заради екологичните политики на ЕС. Някои от най-големите демонстрации бяха в Германия, предизвикани от намаляването на субсидиите за дизела. Брюксел беше изправен пред призиви от индустриални групи и някои политически партии да очертае климатична пътека до 2040 г., която да не разпалва допълнителен гняв.

Актуализираната версия на плана, която все още подлежи на промени, очерта селското стопанство в по-положителна светлина в сравнение с предишните проекти, акцентирайки върху ролята на сектора в “продоволствения суверенитет” на ЕС.

Петер Лизе, говорител на групата на ЕНП по околната среда, каза в понеделник, че разглеждането на целта на Комисията от 90% до 2040 г. зависи от поставянето на по-голям акцент върху “положителните възможности” за фермерите и по-малко върху “новите инструменти, които по-скоро ги разглеждат като враг на климатичната политика”. Въпреки това служители в ЕС смятат, че земеделците също трябва да допринесат за климатично неутрален блок.