С уред на НАСА в Плевен възстановяват крайници

Уникалната по рода си апаратура се използва и при подготовка на астронавти

Новини
11:53 - 18 Септември 2019
1989
С уред на НАСА в Плевен възстановяват крайници

В Плевен успешно се използва иновативен уред, разработка на НАСА, за възстановяване движението на краката. Засега апаратурата е единствена в България, заяви д-р Йордан Георгиев, управител на МБАЛ "Св. Панталеймон" в Плевен.

Технологията от ново поколение е използвана при подготовка на астронавти, а след разсекретяването й се прилага за лечение и за тренировки на спортисти от 2005 г., поясни той.

Имаме първоначални добри резултати от рехабилитация на пациенти, който идват от цялата страна при нас, каза за БТА физиотерапевтът д-р Люба Йовчева. Новият апарат Anti-Gravity прилага антигравитационна бягаща пътека. Той елиминира гравитацията и ефектът се използва при мускулна слабост, след мозъчни инсулти, при деца с церебрална парализа, при програми за хора с наднормено тегло, при неврологични заболявания. При хора на инвалидни колички има и психологически ефект, добави тя. Болката при рехабилитацията се регулира и намалява, подчерта медикът.

В момента не се заплаща от НЗОК, таксата е 250-300 лева за седмица в зависимост от това дали се съчетава с друг вид рехабилитация, каза д-р Георгиев.