Саакашвили: Путин говореше за превземане на Украйна още преди 20 години

Топ
11:43 - 19 Юли 2023
1609
Саакашвили: Путин говореше за превземане на Украйна още преди 20 години

Руският диктатор Владимир Путин планираше да превземе Украйна още преди 20 години. Имаше ясни податки за това, но тогава Западът предпочете да си затвори очите. Това пише бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който беше осъден, а в момента се намира в клиника в Тбилиси, в писмо до Таймс, което е било изнесено тайно от болницата и предадено на изданието.

Научих за плановете на Путин още по време на първата ни среща в Кремъл през 2004 г. и отправих предупреждение до западни лидери, но резултат не последва, отбелязва Саакашвили.  

„Всичко, което Путин прави, малко или много ми даде да го разбера още при първата ни среща“, пише Саакашвили. Той лично е разговарял за това с тогавашния германски канцлер Герхард Шрьодер, но Шрьодер, който впрочем бе и в близки отношения с Путин, игнорирал предупреждението.  

„Когато предупредих Запада за Путин, бях игнориран като неуравновесен и озлобен психопат“, пише Саакашвили.

До май 2022 г. Шрьодер бе член на Съвета на директорите на руската държавна компания "Роснефт" и член на Надзорния съвет на "Газпром" и активно спомогна за изграждането на газопроводите "Северен поток", се отбелязва в материала на вестника. „Няма нищо изненадващо в това, че Шрьодер веднага ме разкри пред Путин“, пише Саакашвили.

Бившият президент на Грузия беше задържан през октомври 2021 г., когато се завърна в родината си след осемгодишно отсъствие и бе осъден за злоупотреба с власт на 6 години затвор, обвинения, които отрича да е извършил. Припомняме, че в началото на месеца той се появи в съдебната зала изключително отслабнал и във влошено здраве като се твърди, че в затвора се опитват да го отровят. Тогава украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на ужасното състояние на Саакашвили и призова Тбилиси да го прехвърлят в Украйна за консултации с лекари, а Грузия намери предложението му за обидно.