Събарят незаконни постройки на Черепа на Витоша

Новини
15:54 - 21 Януари 2021
4805
Събарят незаконни постройки на Черепа на Витоша

Четири незаконни постройки в природен парк „Витоша“, част от резиденция „Аглика“ на издирваният от правосъдието хазартен бос Васил Божков, да бъдат съборени, издаде заповед Общинското направление по архитектура и градоустройство.

Мащабно незаконно строителство се е вихрело край резиденция "Аглика", собственост на Васил Божков.

Заповедите за премахване са за сграда за видеонаблюдение, ползвана от охраната на Черепа, за гараж с капацитет за 8 автомобила, както и за помещение за обслужващ персонал. Трябва да бъде премахната и незаконна метална бариера.

Незаконния гараж на Васил Божков в природен парк "Витоша" ще бъде съборен.

Още преди няколко месеца главният архитект на София Здравко Здравков разпореди незаконните постройки на Витоша, вдигнати от Васил Божков с мълчаливото съгласие на компетентните органи през последните години, да бъдат премахнати.

Проверката започна по разпореждане на Върховната административна прокуратура, която след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова за установени нарушения.
Става въпрос за едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж – оранжерия със застроена площ от 72 кв. м, двуетажна офис сграда с гараж, складове и два навеса със застроена площ от 559 кв. м и едноетажна сграда – склад със застроена площ от 50 кв. м.

Васил Божков придоби бившата планинска резиденция на Тодор Живков „Аглика“ през 2014 г., плащайки за нея близо 6 млн. лв. на Весела Кюлева, вдовица на застреляният през 2006 г. банкер Емил Кюлев.