САБОТАЖ! Bella Ciao вместо ходжа звуча от джамия в Турция (ВИДЕО)

Властите започнаха разследване кой пусна антифашисткия химн

Свят
17:52 - 21 Май 2020
3577
САБОТАЖ! Bella Ciao вместо ходжа звуча от джамия в Турция (ВИДЕО)

Турски прокурор започна разследване, след като системи с високоговорители на джамии в Измир бяха хакнати и по тях е пуснат италиански антифашистки химн Bella Ciao от епохата на Втората световна война, съобщава АФП, пише bg-voice.com.

Правителството и религиозните служители реагираха гневно на нарушаването на религиозно табу – джамиите трябва да излъчват само призиви към молитва или други значими религиозни послания – обвинявайки неназовани лица в „саботаж“.

Националният религиозен орган Diyanet подаде правна жалба и започна вътрешно разследване, прокуратурата в Измир заяви, че ще разследва първоначалния инцидент, както и потребителите на социалните медии, които са публикували за него.

Песента Bella Ciao е позната по целия свят, но няма особена връзка с религията и не е ясно защо някой ще иска да я пуска от високоговорители на джамии.

Измир е един от светските бастиони в Турция, където основната опозиционна Републиканска народна партия доминира местната политика.

Партията на президента Реджеп Ердоган, Партия на справедливостта и развитието и нейните съюзници остро критикуваха действията. „Който извърши този грозен акт, със сигурност ще бъде намерен“, заяви говорителят на ПСР Омер Челик.

Проправителственият ежедневник „Сабах“ го определи като „скандал“, а вестник „Йени Сафак“ заяви, че това е „гнусна атака“ срещу джамии.

Пандемията от коронавирус принуди всички джамии да се затворят за колективна молитва през март, дори по време на ислямския пост на Рамазан, който приключва този уикенд.