Саботаж! Пробваха да хакнат Комисията за защита на личните данни

Опитът е направен през Wi-Fi мрежата, което означава, че извършителят е бил в района на институцията

Крими
13:54 - 22 Юли 2019
4437
Саботаж! Пробваха да хакнат Комисията за защита на личните данни

Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита на личните данни. Това потвърди за БНР председателят ѝ Венцислав Караджов.

Опитът е направен през Wi-Fi мрежата на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на комисията, за да се опита да извърши хакерска атака в системата.

Караджов подчерта, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайта на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията. 

Малко по-рано днес Караджов обяви, че със сигурност НАП ще бъде санкционирана с немалка глоба заради изтичането на лични данни на милиони български граждани и фирми.

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 г. много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира шефът на Комисията за защита на личните данни.

„Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи, т.е. те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания”, обясни още той.

По думите му не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата. Венцислав Караджов заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя започна днес. Председателят на Комисията за защита на личните данни е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни.