Събраха половината пари за паметника на Трифон Иванов

Спорт
21:27 - 02 Юли 2024
3035
Събраха половината пари за паметника на Трифон Иванов

Почти половината средства за паметника на Трифон Иванов бяха събрани само с един търг. 40 000 лв. са нужни за двуметров бронзов монумент на Туньо, който ще е стъпил в цял ръст върху постамент. Изработката ще е на варненски скулптор, а статуята ще бъде излята в Пазарджик, обясни Георги Раде от организаторите.

Тениски на две от легендите на родния футбол и съотборници на Трифон в националния отбор - Красимир Балъков и Христов Стоичков, бяха продадени на търг в родното му Велико Търново за 12 хил. лв. За тази на Камата бяха платени 7 хил. лв.

“Ние сме първите, които трябва да подкрепят тази кауза и да дадем пример, това е задължение от наша страна, на мен, Бончо, Краси. Като сме поели този ангажимент, трябва да се свърши, няма дискусия по този въпрос! Той е при нас, с нас, гледа ни от горе, ние сме с него и затова е наш дълг - да направим това, което го заслужава - да бъде там, откъдето е тръгнал”, каза Христо Стоичков.

Освен тениските на търга беше продадена и футболна топка с автографите на Камата, Балъков, Бончо Генчев, Пламен Николов, Илиян Киряков и треньора Георги Василев, която футболен привърженик си закупи за 2000 лева.

“С Трифон минаха целите ми младежки години. Единственото, което можем да направим сега, е да се сещаме за него. Той трябва да остане идол за нашите млади таланти. Надяваме се да се съберат средствата по най-бързия начин и да се направи паметника на Трифон, защото той е железният защитник, който написа историята на българския футбол”, каза пък Балъков.