Сачева иска благословия от патриарха за Закона за социалните услуги

Дала ли е заден социалната министърка за отлагането на влизането в сила на новите разпоредби?

Общество
13:58 - 11 Декември 2019
1671
Сачева иска благословия от патриарха за Закона за социалните услуги

Социалният министър Деница Сачева иска благословия от Светия Синод за влизащия на 1 януари в сила Закона за социалните услуги. Това стана ясно след като Сачева заяви, че е поискала среща с представители на Светия Синод във връзка с проблемните текстове от закона, заради които хиляди родители водят протестни шествия от месеци. Синодът вече излезе със становище против новия закон.

"Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност", твърдис социалната министърка. Миналата седмица тя обеща да поиска отлагане на влизането му в сила.

Следващата седмица щяла да проведе и разговори с протестиращите родители. 

"В момента ние все още разговаряме с хората. Не сме инициирали проверки кой пуска фалшиви новини и кой в момента буни различни страхове, но сме готови в случай, че видим, че има съзнателна злоупотреба, да сезираме прокуратурата", допълни Сачева. От думите й днес не става ясно дали все още твърди, че ще иска отлагане на текстовете поне до прецизирането им.