Сачева: Раздадохме 5 млрд. лв. за справяне с коронакризата

Актуални новини
09:58 - 27 Февруари 2021
1133
Сачева: Раздадохме 5 млрд. лв. за справяне с коронакризата

Почти 5 млрд. лв. са разплатени по мерките на над 1 млн. души за подкрепа със справянето с кризата от COVID-19. Това заяви тази сутрин социалният министър Деница Сачева. 

И през април пенсионерите ще получат добавка от 50 лв., а пенсионерите с пенсии от 300.01 до 369лв. ще получат 120 лв. еднократно, каза още Сачева пред Би Ти Ви. "От социалните работници, които са 4500 на брой – всеки четвърти заяви, че иска да ваксинира, обаче 217 са поставените васкини към момента", оповести министърът. 

"Зелените коридори не бяха грешка, ваксините трябва да се оползотворят и това беше целта - да могат всички хора, които искат, да получат ваксина. Днес се очаква да пристигнат ваксини, през месец март очакваме около 500 000 дози. Ще има за всички, които желаят", успокои още Сачева.

Мерките имат смисъл тогава, когато се спазват, част от хората губят търпение, заведенията са затворени месеци наред, но смятам че няма да има голям наплив към заведенията, прогнозира социалният министър. 

Кризата ще има влияние и върху изборите. Не мога да кажа, че ние не се справяме, осигурихме подкрепа за хората, всички получихме огромно натоварване, но дадохме максималното от себе си. Няма как да използваме ваксините или здравето за предизборна кампания, това е абсурд, подчерта още Деница Сачева.